ASV raķetes ļaus NBS iznīcināt ienaidnieku 185 km attālumā (+VIDEO)

Sabiedrība
VS.LV 16:06, 14.12.2023 0

Nozīmīgu finansiālu atbalstu pretkuģu raķešu sistēmu iegādē sniedz sabiedrotie, sedzot 70% no kopējās līguma summas.

 

Pagājušajā nedēļā aizsardzības ministrs Andris Sprūds un Amerikas Savienoto Valstu vēstnieks Kristofers Robinsons paziņoja par līguma noslēgšanu par ASV uzņēmuma “Raytheon” un Norvēģijas uzņēmuma “Kongsberg” ražoto pretkuģu raķešu sistēmu ”Naval Strike Missile” iegādi. Ko tas dos Latvijai?

“Laikā, kad pasaule saskaras ar dažādiem ģeopolitiskajiem izaicinājumiem, mēs ārkārtīgi novērtējam ASV ieguldījumu Latvijas drošības stiprināšanā. Pretkuģu raķešu sistēma būs jauna Nacionālo bruņoto spēja un nozīmīga Latvijas aizsardzības sistēmas sastāvdaļa. Tā nodrošinās Latvijas piekrastes aizsardzību, kuģu ceļu drošību un nepieciešamības gadījumā iekļausies kopējā Alianses aizsardzības sistēmā,” norāda aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

"Šī diena ir nozīmīgs pavērsiena punkts ASV un Latvijas ilggadējā sadarbībā drošības jomā. Krievijas brutālais, agresīvais karš pret Ukrainu ir pierādījis, ka demokrātiskām valstīm ir jāapvienojas, lai aizstāvētu mūsu suverenitāti, vērtības un brīvību. Amerikas Savienotās Valstis ar lepnumu atbalsta Latviju tās aizsardzības spēju veidošanā,” atzīmē ASV vēstnieks Kristofers Robinsons.

Kopējā līguma summa ir 105 miljoni ASV dolāru. Nozīmīgu finansiālu atbalstu pretkuģu raķešu sistēmu iegādē sniedz ASV, sedzot 70% no kopējās līguma summas, kamēr Latvija sedz 30%.

“Naval Strike Missile” ir pretkuģu raķešu sistēma, kas spēj ietekmēt kā jūras, tā arī sauszemes mērķus līdz pat 185 kilometru attālumā. Šo raķešu sistēmu lieto tādas NATO dalībvalstis kā ASV, Polija, Vācija, Norvēģija, Rumānija, Lielbritānija, Kanāda un Nīderlande.

Plānots, ka pretkuģu raķešu sistēmas “Naval Strike Missile” piegāde tiks uzsākta 2027. gadā.

Jau ziņots, ka Saeima atbalstīja grozījumus Aizsardzības finansēšanas likumā, paredzot līdz 2025. gadam pakāpeniski palielināt finansējumu valsts aizsardzībai līdz 2,5% no attiecīgajam gadam prognozētā iekšzemes kopprodukta apjoma. Savukārt Nacionālo bruņoto spēku raķešu programmā tika iezīmētas prioritāri attīstāmās spējas – pretkuģu raķešu sistēmas, vidējās darbības pretgaisa aizsardzība un raķešu artilērija. Piešķirtais papildu finansējums paātrina Nacionālo bruņoto spēku kritiski svarīgo spēju ieviešanu aptuveni piecus gadus ātrāk, nekā iepriekš plānots.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Karalienes Elizabetes II piemiņai Rīgā notiks pastaiga ar korgiju šķirnes suņiem

Karalienes Elizabetes II piemiņai šodien notiks zibakcija - pastaiga ar korgiju šķirnes suņiem no Brīvības pieminekļa līdz Lielbritānijas vēstniecībai, aģentūru LETA informē pasākuma rīkotāja Gerda Pulkstene.

Sabiedrība Piektdiena būs saulaina un silta

Piektdien visā Latvijā saglabāsies sauss un saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Kā izvēlēties tualetes podu, ņemot vērā vannasistabas stilu un funkcionalitāti?

Telpas izmēri ir svarīgākais faktors, izvēloties tualetes podu. Jānovērtē, cik lielu vietu tualetes pods var aizņemt vannas istabā, lai tas netraucētu pārvietoties. Tualetes poda izmēriem jāatbilst telpai, pretējā gadījumā tas var ierobežot kustību un padarīt telpu mazāk funkcionālu.

Sabiedrība SEPLP uzdod LTV7 no nākamā gada visu saturu nodrošināt tikai valsts valodā

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) šodien apstiprināja grozījumus Mazākumtautību multimediju platformas koncepcijā, apstiprinot plānu, ka no 2025.gada. 1.janvāra LTV7 saturu nodrošinās tikai valsts valodā, tviterī atklāja padomes loceklis Jānis Eglītis.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvija nopirks ballistiskās raķetes

ASV Valsts departaments atbalstījis sešu "Himars" raķešu artilērijas sistēmu pārdošanu Latvijai, un tāpat Latvija iegādāsies arī augstas precizitātes un tālas darbības ATACMS raķetes, tviterī paziņojis Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Pasaule Latvija pievienojas paziņojumam par Irānas raķešu un kodolprogrammas draudiem

Latvija ir pievienojusies kopīgajam paziņojumam par Irānas raķešu un kodolprogrammas radīto draudu mazināšanu, informē Ārlietu ministrijā (ĀM)

Pasaule Kaujinieki atkal no Gazas joslas izšāvuši raķetes uz Izraēlu

Kaujinieki sestdienas vakarā atkal no Gazas joslas izšāvuši raķetes, kas trāpījušas vairākās vietās Izraēlā, tostarp Telavivā, ziņo Izraēlas glābšanas dienests "Magen David Adom"(MDA).

Pasaule Krievijas spēki apšaudījuši Odesas apgabalu ar virsskaņas pretkuģu raķetēm

Krievijas spēki naktī uz sestdienu apšaudījuši Odesas apgabalu ar virsskaņas pretkuģu raķetēm "Oniks", kas tika izšautas no krasta raķešu kompleksa "Bastion" pagaidu okupētajā Krimā.