Eksperts noraida iedzīvotāju bažas par koku stādīšanu sniegotajā Rīgā

Sabiedrība
VS.LV 09:47, 28.11.2023 0

Neraugoties uz to, ka Latvijā iestājušies ziemai raksturīgi laikapstākļi, joprojām ir iespējams stādīt kokus, aģentūrai LETA skaidroja Latvijas Kokkopju-arboristu biedrības valdes loceklis Gvido Leiburgs.

 
Foto: LETA

Sociālajos medijos iedzīvotāji pauduši šaubas, vai sniegotajos laikapstākļos stādītie koki Rīgā izdzīvos līdz nākamajam gadam.

Leiburgs norāda, ka šobrīd neredz šķēršļus, kāpēc nevarētu kokus stādīt. Galvenais jautājums nav par gaisa temperatūru vai sniegu. Galvenais esot, vai ir iespējams nodrošināt grunti vai augsnes substrātu, ar kuru tiek piebērta stādbedre. Vai šis substrāts ir birstošs, un vai to var noblietēt.

Pat ja augsnes virskārta ir sasalusi, var ar tehniku izrakt bedri un iestādīt koku. Svarīgākais esot tas, vai ir irdena augsne, ar ko var bedri kvalitatīvi aizpildīt. Svarīga arī esot laistīšana.

Leiburgs atzina, ka, objektīvi galvenais iemesls, kādēļ koki tiek stādīti tagad, esot tas, ka ir atvesti stādi un tie kaut kur ir jāliek, taču prakse liecinot, ka šādos laika apstākļos stādītie koki, ja šis process tiek veikts korekti, saglabā dzīvotspēju uz nākamo gadu.

Kā ziņots, Rīgas ielu apstādījumos un parkos šogad kopumā iestādīti vairāk nekā 1400 koki un vairāk nekā 10 000 krūmu, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Gada pirmajā pusē tika iestādīti 123 koku dižstādi, tostarp vairāki desmiti koku Brīvības gatvē. Rudenī iestādīti 236 dižstādi un vēl bija plānots iestādīt vairākus desmitus koku.

Koki tiek stādīti dažādās apkaimēs - Āgenskalā, Iļģuciemā, Imantā, Vecmīlgrāvī, Dzirciemā, Mežaparkā, Bolderājā un Vecāķos. No Vācijas piegādātos dižštādus - priedes, liepas, ošus, ievas, ceriņus, lapegles, pīlādžus, ozolus, kļavas, papeles, ginkus un dekoratīvās ābeles - stāda uzņēmums "Labie koki".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.