SM atbalsta tiesību atņemšanu par ātruma pārsniegšanu par 30 km/h

Sabiedrība
LETA 16:09, 27.11.2023 0

Satiksmes ministrija (SM) atbalsta Iekšlietu ministrijas rosināto priekšlikumu ieviest tiesību izmantošanas aizliegumu, pārsniedzot ātrumu par vairāk nekā 30 kilometriem stundā, šodien Ceļu satiksmes drošības padomes (CSDP) sēdē sacīja SM Sabiedriskā transporta pakalpojumu departamenta direktore Annija Novikova.

 
Foto: LETA

Patlaban Ceļu satiksmes likums paredz, ka tiesību atņemšanas sankcija iestājas, ja atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana pieļauta no 51 kilometra stundā līdz 60 kilometriem stundā. Šādā gadījumā piemēro 240 līdz 320 eiro naudas sodu un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz trim mēnešiem.

Savukārt, ja pārkāptais ātrums ir bijis lielāks, tad attiecīgi pieaug naudas sods un tiesību izmantošanas aizlieguma periods.

Novikova CSDP sēdē papildināja, ka plānotie priekšlikumi grozījumiem Ceļu satiksmes likumā ietver arī brīdinājuma vietā par atļautā ātruma pārsniegšanu virs sešiem kilometriem stundā ieviest naudas sodu, kā arī iesniegti priekšlikumi jaunai elektroskrejriteņu definīcijai.

"Proti, elektroskrejriteņu definīcija tiek papildināta ar jaudas komponenti, kā arī ir iekļauta prasība par to, ka elektroskrejritenis ir transportlīdzeklis ar diviem riteņiem," papildināja Novikova.

Vienlaikus viņa norādīja, ka ir paredzētas prasības attiecībā uz ātrgaitas ceļiem, stāvēšanas un apstāšanās noteikumiem attiecībā uz transportlīdzekļu evakuāciju.

"Tāpat priekšlikumi iekļauj sodīšanu par atkārtotiem pārkāpumiem bez obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas (OCTA) un bez tehniskās apskates, proti, par šādiem pārkāpumiem turpmāk, ja šos priekšlikumus atbalstīs, sodīt varēs tikai vienu reizi dienā," papildināja Novikova.

SM pārstāve atgādināja, ka pašlaik Ceļu satiksmes likumā pieņemtie priekšlikumi ir elektroskrejriteņu obligātā reģistrācija, kas stāsies spēkā no nākamā gada aprīļa, Ceļu satiksmes drošības izvērtējums reizi trijos gados, koplietošanas pakalpojumu lietošanas zonas un nosacījumi, kā arī uzvedības korekcijas grupas pārkāpējiem, kas sodīti par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu ietekmē.

Tāpat patlaban ir pieņemti grozījumi jaunām prasībām ziemas riepām, savukārt jaunākos grozījumus Ceļu satiksmes noteikumos vēl būs jāpieņem Ministru kabinetam, kas ietver prasības dalībai ceļu satiksmē uz ātrgaitas ceļiem, obligātas aizsargķiveres velosipēdistiem, kas jaunāki par 16 gadiem, kā arī obligātas aizsargķiveres elektroskrejriteņu vadītājiem vecumā no 14 līdz 17 gadiem un citas prasības.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piedāvāti vairāki risinājumi papildu finansējumam pašvaldībām

Pašvaldībām ik gadu tiek prognozēts nodokļu ieņēmumu un nodokļu izmaiņu kompensācijas pieaugums, tai skaitā 2025. gadam paredzēts pieaugums 235,8 miljonu eiro apmērā.

Sabiedrība «Rīgas namu pārvaldnieks» sācis apkures sezonu

No šodienas SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) sāk apkures pieslēgšanu uzņēmuma apsaimniekotajās dzīvojamās mājās.

Sabiedrība Naktī uz piektdienu Latvijas lielākajā daļā gaidāms lietus

Debesis būs apmākušās, vietām Kurzemē tās skaidrosies.

Sabiedrība Aizliegs stāvvietu noteiktās dienās vēl vairākās Rīgas ielās

Lai uzlabotu ielu uzturēšanas darbu izpildes kvalitāti, Rīgā turpinās darbs pie satiksmes organizācijas izmaiņu ieviešanas.

Lasiet arī

Kriminālziņas Tos, kuri trako ielās, grib sodīt ar cietumu un auto konfiskāciju (+VIDEO)

Daudzās valstīs jau ir pieņemti līdzīgi pasākumi, kas ir pierādījuši savu efektivitāti satiksmes drošības uzlabošanā.

Interesanti fakti Rīgā pārbūvē Lielirbes un Ulmaņa gatves krustojumu

Lai izveidotu piebraukšanu jaunveidotajam "Depo" veikalam, Rīgā pārbūvē Lielirbes un Ulmaņa gatves krustojumu, noskaidroja aģentūra LETA.

Interesanti fakti Vieglajam transportam atjauno satiksmi pār Altonavas ielas pārvadu Rīgā

Šodien plkst.18 satiksmei tiks atvērs Altonavas ielas pārvads Rīgā, taču tiks noteikti atsevišķi ierobežojumi, informēja Rīgas domē.

Ekonomika Ķirsis cer, ka metrobusu līnijas projektu Rīgā varēs īstenot nākotnē

Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV) cer, ka metrobusu līnijas izveides projektu Rīgā varēs īstenot no nākamā Eiropas Savienības (ES) plānošanas perioda 2028. - 2030.gadam līdzekļiem.