Finanšu stabilizācija Rēzeknē: grāmatvedība tiks centralizēta 2024. gada sākumā

Sabiedrība
VS.LV 12:25, 14.11.2023 0

Pēc ilggadējā mēra Aleksandra Bartaševiča atcelšanas vara joprojām pieder viņa partijai.

 

Rēzeknes valstspilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Stecs tikās ar Finanšu ministrijas Pašvaldību finanšu stabilizācijas pieteikumu izskatīšanas un finanšu stabilizācijas projektu saskaņošanas pastāvīgās komisijas pārstāvjiem, ziņo vietne rezekne.lv.

Kā pastāstīja A.Steсs, Finanšu ministrijas pārstāvji pozitīvi novērtēja domes sēdē pieņemto dokumentu “Par papildus veicamo pasākumu plānu pašvaldības budžeta vadības un finanšu situācijas stabilizēšanai”, atzīmējot, ka Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība izpildīja vienošanās, kas tika panāktas finanšu stabilizācijas pieteikumu izskatīšanas komisijas pirmajā sēdē.

Vienīgais punkts, kam Finanšu ministrijas pārstāvji pievērsa īpašu uzmanību un par ko notika plašas diskusijas, bija jautājuma risinājums par grāmatvedības sistēmas centralizēšanu Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā. Pēc Finanšu ministrijas speciālistu teiktā, tas ir galvenais neatrisinātais jautājums pašreizējā situācijā, kas attālina Rēzeknes valstspilsētas pašvaldību no stabilizācijas procesa sākuma.

Tikšanās laikā A. Stecs informēja Finanšu ministrijas pārstāvjus par jau paveikto darbu, lai centralizētu finanšu procesus pašvaldībā. Tostarp, ir izveidota darba grupa, tiek rīkotas organizatoriskas sanāksmes, kurās tiek analizēta pašreizējā situācija budžeta un finanšu vadībā, kā arī izstrādāti modeļi tās uzlabošanai. Tiek izskatīti divi iespējamie varianti – vienotas centralizētās grāmatvedības kā atsevišķas iestādes izveide vai esošās sistēmas pilnveidošana, nemainot tās faktisko struktūru. Grāmatvedības centralizācijas ieviešanas grafiks tika izklāstīts minētajā domes lēmumā – tas ir 2024. gada sākums.

Nākamnedēļ plānota tikšanās ar Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjiem, ar mērķi dalīties pieredzē un iepazīties ar budžeta vadības un finanšu sistēmām citās pašvaldībās.

A. Stecs: “Nevaru piekrist Finanšu ministrijas speciālistu viedoklim, kuri uzskata, ka esošā grāmatvedības sistēma mūsu pašvaldībā nedarbojas. Jā, iespējams, nepieciešami uzlabojumi, un tā ir normāla parādība. Skaidrs ir viens – uzdevuma risināšana par finanšu procesu centralizēšanu prasīs laiku. Tas nav vienas vai divu nedēļu jautājums. Respektīvi runāt par stabilizācijas procesa drīzu uzsākšanu no Finanšu ministrijas puses ir pāragri”.

Rezumējot kārtējo tikšanos ar Finanšu ministrijas pārstāvjiem, var teikt, ka pašvaldība, tāpat kā līdz šim, turpina sadarboties pilsētas sarežģītās situācijas risināšanā un pieturēties finansiālās situācijas stabilizēšanas rīcības plānam. Savukārt, Finanšu ministrija, zinot, ka jebkura vilcināšanās Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības situācijā nozīmē soda sankcijas, maksājumu kavējumus utt., joprojām nav sniegusi argumentētu atbildi par pieteikumu aizdevumiem saskaņā ar spēkā esošajiem likumiem. Arī sēdē šo tēmu Finanšu ministrijas komisija atteicās apspriest, neskatoties uz tās aktualitāti. Grāmatvedības centralizēšana, ko Finanšu ministrija uzdeva pašvaldībai un kas prasa laiku, acīmredzot, tiks izmantota kā vienīgais iemesls, lai aizkavētu stabilizācijas procesa sākumu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ārlietu ministre iestājusies Zemessardzē

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies Zemessardzē, izriet no viņas publicētā ieraksta tviterī.

Lasiet arī

Sabiedrība Rēzeknes pilsētas dome beidzot apņemas sabalansēt budžeta izdevumus

Rēzeknes pilsētas domes ārkārtas sēdē ceturtdien pieņemts lēmums samazināt budžeta izdevumus, lai stabilizētu pilsētas finanšu situāciju.

Sabiedrība Rinkēvičs pieļauj Rēzeknes pilsētas domes atlaišanu

Ja Rēzeknes pilsētas dome nevar vienoties par šī gada budžetu un pasākumiem pašvaldības finanšu stabilizēšanai, tā ar likumu ir jāatlaiž, nerīkojot uzreiz jaunas vēlēšanas, intervijā Latvijas Radio vērtēja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Kriminālziņas Rēzeknē sāk darbu pašvaldības policija

Rēzeknē šodien sāk darbu pašvaldības policija, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Sabiedrība Rēzeknē uz Kovšu ezera tiks izveidots parks par 8 466 615,81 eiro (+VIDEO)

Projektā plānoto darbību rezultātā kopumā tiks radītas 15 jaunas darba vietas.