«EsGaidu» - tiek vērsta uzmanība Stambulas konvencijas nepieciešamībai

Sabiedrība
LETA 17:54, 18.09.2023 0

"Centrs Marta" sadarbībā ar mākslinieci Anitu Rupeiku līdz 24.septembrim īstenos kampaņu "#EsGaidu", aicinot vērst gan sabiedrības, gan lēmējvaras uzmanību Stambulas konvencijas ratificēšanas nepieciešamībai, pavēstīja kampaņas rīkotāji.

 

Kopumā 10 Rīgas sabiedriskā transporta pieturvietās būs izvietoti plakāti, pie kuriem pausts mudinājums uzņemt fotogrāfijas un publicēt tās sociālajos medijos ar tēmturi "#EsGaidu", paužot atbalstu Stambulas konvencijas ratificēšanai un vardarbības izskaušanai.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka katra trešā (30,1%) Latvijas sieviete attiecībās ir piedzīvojusi psiholoģisku, fizisku vai seksuālu vardarbību vai arī vairāku vardarbības formu kombināciju. Skatot kopainu, vardarbības līmenis ir satraucošs. Dati liecina, ka katra ceturtā (25,1%) sieviete un katrs piektais (19,5%) vīrietis 18 līdz 74 gadu vecumā ir pieredzējuši fizisku vai seksuālu vardarbību. Šī statistika iet roku rokā ar augsto tolerances līmeni pret vardarbību kopumā.

Rupeika atzīst, ka diemžēl ļoti daudziem cilvēkiem nav kur iet, ir bail runāt, kā arī viņi izjūt kaunu par to, ka ir nokļuvuši upura lomā. Viņa saprot, ka šo situāciju nevar atrisināt ātri, tomēr "Stambulas konvencijas ratificēšana ļaus strādāt pie tā, lai manai meitai un citiem bērniem būtu drošāka nākotne".

Plakāti tiks izvietoti tādās pieturās kā Augusta Deglava ielā "Daugavas stadions" (uz centru), Brīvības bulvārī "Esplanāde", Brīvības ielā "Matīsa iela" (no centra), Bruņinieku ielā "Brīvības iela" (uz centru), Gogoļa ielā "Gogoļa iela" (uz centru), Krišjāņa Barona ielā "Pērnavas iela" (uz centru), Kalpaka bulvārī "Elizabetes iela" (uz centru), Merķeļa ielā "Brīvības bulvāris" (no centra), Pērnavas ielā "Vārnu iela" (no centra), Raiņa bulvārī "Centrālā stacija" (uz centru).

Stambulas konvencija ir starptautisks dokuments, kurā noteikti konkrēti standarti un pasākumi vardarbības apkarošanai, kā arī noteikts mērķis izveidot iekļaujošu, integrētu un dzimumsensitīvu pieeju vardarbības un aizskarošas izturēšanās novēršanai un izskaušanai. Proti, Stambulas konvencijas uzdevums mērķis ir vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē izskaušana, veicinot dzimumu līdztiesību.

Stambulas konvencija pamatā ir vērsta uz sievietēm, jo tā aptver vardarbības veidus, no kuriem cieš tikai sievietes (piespiedu aborts, sieviešu dzimumorgānu kropļošana) vai ar kurām sievietes saskaras daudz biežāk nekā vīrieši (seksuāla vardarbība un izvarošana, vajāšana, seksuāla uzmākšanās, vardarbība ģimenē, piespiedu laulība, piespiedu sterilizācija), tomēr konvencija mudina tās noteikumus piemērot visiem vardarbības ģimenē upuriem, tostarp vīriešiem un bērniem.

Līdz ar konvencijas ratificēšanu vardarbības novēršana un apkarošana vairs nav individuālu politiķu gribas jautājums, bet gan valsts juridisks pienākums saskaņā ar starptautiskajām tiesībām. Ratificēšana ietver likumu maiņu, praktisku pasākumu īstenošanu un finansējuma nodrošināšanu, lai panāktu nulles toleranci pret vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē. Turklāt konvencija skaidri nosaka, ka vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē vairs nevar uzskatīt par privātu lietu, un ka valstīm ir jāieņem nostāja un jāveic pasākumi, lai novērstu vardarbību, aizsargātu upurus un sodītu vardarbības veicējus.

Latvijas parlaments pagaidām atsakās ratificēt Stambulas konvenciju, ko ir ratificējušas 37 Eiropas valstis, aizbildinoties ar dažādiem sazvērestības teoriju manierē popularizētiem mītiem, uzsver kampaņas autori. Līdztekus Bulgārijai, Čehijai, Ungārijai, Lietuvai un Slovākijai Latvija ir viena no sešām ES dalībvalstīm, kur šī konvencijai aizvien nav ratificēta.

Jau ziņots, ka kopdzīves regulējumu un Stambulas konvencijas ratifikāciju Saeima varētu atbalstīt līdz šī gada beigām. Tieslietu ministrijā ir izstrādāts gan kopdzīves regulējums, gan likums, kas paredz ratificēt Stambulas konvenciju, lēsa tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Lasiet arī

Pasaule Libānā divās dienās sakaru ierīču eksplozijās gājuši bojā 37 cilvēki

Libāna otrdien un trešdien peidžeru un rāciju sprādzienos nogalināti 37 cilvēki un 2931 ievainots, ceturtdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Kriminālziņas Muita atklāj 10,4 miljonu nelegālu cigarešu kravu

Muitnieki septembra sākumā Liepājas ostā atklājuši 520 000 paciņu jeb 10,4 miljonus nelegālu cigarešu "Marlboro", kas bija noslēptas kādā kravas automašīnā, kas bija ceļā uz Vāciju, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).