Sunākstes simbols tagad ir skulpturālais ansamblis par godu Jānim Stradiņam

Sabiedrība
VS.LV 09:25, 17.09.2023 0

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents kļuva par vienu no pazīstamākajiem Sēlijas cilvēkiem.

 

Sunākstē, Aizkraukles novadā, atklāja tēlnieka Ojāra Arvīda Feldberga tēlniecisko vides objektu “Gaismas vārti”, kas veltīts akadēmiķim Jānim Stradiņam (1933–2019). Skulpturālais ansamblis vienlaikus godina apgaismības laikmeta Baltijas vācu izcelsmes teologu, rakstnieku un valodnieku Gothardu Frīdrihu Stenderu (Vecais Stenders).

Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkevičs, atklājot ansambli, atzīmēja: “Tieši tāpat kā zemeslode nerimstoši veic savu gaitu ap sauli, tā savā iecerē un īstenojumā jaudīgais, ārēji statiskais, atturīgais ansamblis koncentrē sevī nepārtrauktas kustības ideju. Tēlnieciskais ansamblis “Gaismas vārti” “nekurienes” vietai ir piešķīris īpašu viedumu.

Simboliskā zināšanu gaisma nu kvēlo vēsturiskajā Sēlijas zemē, no dienvidaustrumiem izgaismojot Latviju. Lai šis mākslas darbs ir kā mudinājums turpināt izkopt sēļu zemi ar pašapziņu un, lepni paceltu galvu, nest Sēlijas vārdu Latvijā un pasaulē”.

Akadēmiķis Pēteris Stradiņš: “Šis skulpturālais ansamblis jeb, kā mēs gribētu saukt, viedvieta slēpj sevī ļoti daudz simbolu. Ideja ir apgaismība. No vienas puses, bija laiks, kad sākās latviešu tautas identitātes veidošanās, izglītošanās. Kultūra, kas mūs tālāk noveda līdz valstij. Daudzām tautām tas nav izdevies.”

Tēlnieks Ojārs Arvīds Feldbergs: “Kompozīcijas centrā ir gaiša pulēta granīta kolonna. Tā simbolizē gaismu. Kā asns, kas spraucas no zemes, atver zemes virsmu, – tāpat arī gaisma vai doma, zināšanas, kultūra arī paver ceļu tautai, valstij un visām debess pusēm. Simboliski gaismas stari izlauzušies cauri Latvijas laukakmenim, pāršķelot četrās daļās. Tās var interpretēt kā četrus viedas nācijas stūrakmeņus – izglītību, zinātni, kultūru un valstiskumu. Vai arī kā četrus dabas pirmelementus. Bet, kā sacīja tēlnieks, skaitļa četri nozīmi katrs pats apjaust. Cilvēkam ir četri mūža posmi. Bērnība, jaunība, briedums un vecums. Gadalaikam arī četri posmi, cilvēkam ir četras puses – tāpat arī viss apkārt”.

“Gaismas vārti” veidoti kā atvērta telpa, kurā apmeklētāji aicināti ieiet, sajust garīgo spēku, kas krāts no Vecā Stendera laikiem un ar ko akadēmiķis Jānis Stradiņš dāsni dalījās sava mūža laikā.


Jānis Stradiņš (1933-2019) - latviešu fizikālķīmiķis, zinātņu vēsturnieks.
Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Lasiet arī

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Pasaule Libānā divās dienās sakaru ierīču eksplozijās gājuši bojā 37 cilvēki

Libāna otrdien un trešdien peidžeru un rāciju sprādzienos nogalināti 37 cilvēki un 2931 ievainots, ceturtdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Kriminālziņas Muita atklāj 10,4 miljonu nelegālu cigarešu kravu

Muitnieki septembra sākumā Liepājas ostā atklājuši 520 000 paciņu jeb 10,4 miljonus nelegālu cigarešu "Marlboro", kas bija noslēptas kādā kravas automašīnā, kas bija ceļā uz Vāciju, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.