Vairāk nekā puse ģimeņu meklē papildus finansējumu, lai sagatavotu bērnu skolai

Sabiedrība
LETA 12:46, 03.09.2023 0

Latvijā 54% ģimeņu nākas speciāli uzkrāt līdzekļus bērnu sagatavošanai skolā, vai aizņemties tos, norādīja "Bigbank Latvija" pārstāvji, atsaucoties uz tirgus izpētes aģentūras "Norstat Latvija" veiktās aptaujas datiem.

 

Ar ikmēneša darba algu visus izdevumus skolēnu sagatavošanai skolai spēj nosegt 46% aptaujāto vecāku. Visiem pārējiem nākas meklēt papildu finansējumu.

Aptaujā noskaidrots, ka 29% respondentu naudu ņem no personīgajiem uzkrājumiem, ko iepriekšējos mēnešos vai gados mērķtiecīgi veidojuši no neiztērētās darba algas vai citiem ienākumiem. Vēl 14% apzināti uzkrāj līdzekļus tieši bērnu sagatavošanai skolai.

Vienlaikus 11% aptaujāto ģimeņu nepietiek ar personīgajiem līdzekļiem, tādējādi 3% aizņemas naudu no tuviniekiem, 2% nokārto aizņēmumu kādā kredītiestādē, bet 4% izmanto tirgotāju piedāvāto iespēju iegādāties preces līzingā vai nomaksā.

Mājsaimniecības, kurās aug četri skolas vecuma bērni, mērķtiecīgāk veido uzkrājumus skolēnu vajadzībām un arī aktīvāk izmanto iespējas samazināt tūlītējos izdevumus. No šīm ģimenēm 4% aizņemas naudu bankā, tikpat daudzi lūdz palīdzību tuviniekiem, bet 19% iegādājas preces līzingā vai ar nomaksas iespēju.

Ja bērnu ir vairāk par četriem, tad skolēnu apģērbšana un sagatavošana mācībām gulstas ne vien uz vecāku, bet arī citu radinieku pleciem. Aptaujā noskaidrots, ka 29% no ļoti lielajām ģimenēm aizņemas naudu no tuviniekiem.

Aptaujā noskaidrots, ka bērnu sagatavošanai skolai 64% ģimeņu katra bērna vajadzībām tērē līdz 300 eiro.

"Norstat Latvija" aptauju veica 2023.gada augusta vidū, aptaujājot 505 ģimenes, kurās aug skolas vecuma bērni.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Lasiet arī

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.