Datu valsts: Latvijā paredzēts izveidot nacionālais federētais mākonis (+VIDEO)

Sabiedrība
VS.LV 07:49, 25.08.2023 0

Vēl nav sagatavoti 72% resoru informatīvo projektu.

 

Kā VS.LV kļuva zināms no Latvijas valdības mājaslapā publicētajiem dokumentiem, neskatoties uz politisko krīzi, Māra Sprindžuka ("Apvienotais saraksts") vadītā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) turpina virzīt ideju par apvienojot valsts informācijas resursus.

“Vienotās datu koplietošanas platformas attīstība, vides nozares un sociālo pakalpojumu datu pieejamības un koplietošanas nodrošināšana, kā arī priekšnosacījumu radīšana inovatīviem mobilitātes pakalpojumiem, nodrošinot tīkla kvalitātes digitālo kartējumu”, - tā ir izpildvaras oficiālā prioritāte.

Investīcijas mērķis ir nodrošināt koplietošanas skaitļošanas un datu pārvaldības infrastruktūru un pakalpojumus publiskajai pārvaldei, kā arī attīstīt IKT infrastruktūras kompetences centrus valsts pārvaldes datu glabāšanai un skaitļošanai.

Investīcija paredz publiskā sektora datu glabāšanas un skaitļošanas spēju attīstību četru savstarpēji koordinētu Latvijas valsts radio un televīzijas centra, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Iekšlietu ministrijas Informācijas centra un Zemkopības ministrijas īstenotu projektu ietvaros.

Investīcijas īstenošanas rezultātā vismaz 10 valsts pārvaldes platformas un informācijas sistēmas tiek darbinātas, izmantojot koplietošanas mākoņdatošanas pakalpojumus.

Ar grozījumiem tiek piedāvāts vienkāršot rādījumu formulējumus un pārveidot otru mērķi par atskaites punktu gala mērķa sasniegšanai, nosakot, ka 2024. gadā mākoņa pakalpojumus ir jāizmanto vismaz 4 valsts informācijas sistēmu vai platformu darbināšanai.

Tomēr saskaņā ar VARAM dokumentu tikai 28% no 67 plānotajām departamentu digitalizācijas darbībām tika pienācīgi saskaņotas.

Krišs Ziverts

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Ārlietu ministre iestājusies Zemessardzē

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies Zemessardzē, izriet no viņas publicētā ieraksta tviterī.

Sabiedrība Latvijas peldvietas saņems «Zilos karogus»

Rīgā, vides izglītības konceptvietā "Šūna", šodien plkst.11 notiks "Zilā karoga" svinīgā pasniegšana, aģentūru LETA informēja pasākuma organizatori.

Sabiedrība Ūdens temperatūra upēs un ezeros vietām pakāpusies līdz +17 grādiem

Agrā piektdienas rītā augstākā ūdens temperatūra Latvijas ūdenstilpēs bija +17 grādi Rāznas ezerā pie Kaunatas un Lielupē pie Mežotnes, kā arī +17,5 grādi Mūsā pie Bauskas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Sabiedrība Piektdiena būs saulaina un silta

Piektdien Latvijā būs pārsvarā sauss un saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī