Obligātas ķiveres nepilngadīgiem velosipēdistiem - vai pārāk stingra prasība?

Sabiedrība
LETA 17:11, 21.08.2023 0

Vairākas Rīgas apkaimes nevalstiskās organizācijas (NVO) parakstījušas Satiksmes ministrijai (SM) adresētu atklātu vēstuli, kurā iestājas pret Ceļu satiksmes noteikumu izmaiņām, kas paredz obligātu aizsargķiveres lietošanu nepilngadīgiem velosipēdistiem, informēja apvienības "Pilsēta cilvēkiem" valdes priekšsēdētājs Kārlis Krēķis.

 
Foto: Revidents

Šobrīd, braucot ar velosipēdu, aizsargķivere ir obligāta bērniem vecumā līdz 12 gadiem. Vēstulē norādīts, ka šādu grozījumu pieņemšana padarītu prasību par vienu no stingrākajām Eiropas Savienībā.

Tāpat vēstules autori norāda, ka grozījumi tiek piedāvāti bez NVO un plašākas sabiedrības iesaistes, kā arī padziļinātākas analīzes par ieguvumiem un ietekmi uz bērnu veselību, tostarp iespējamo riteņbraucēju skaita samazinājumu.

Saskaņā ar organizācijām pieejamiem pētījumiem obligāta aizsargķiveru lietošana samazina velobraucēju skaitu, tas savukārt negatīvi ietekmējot pārējo velobraucēju drošību, kā arī ieguvumi no braukšanas ar velosipēdu esot lielāki nekā riski.

Pie tam NVO ir neapmierinātas ar ministrijas analīzi par esošo situāciju. Vēstulē norādīts, ka SM apkopojusi datus par 2022. un 2023.gadā notikušajiem CSN, kuros iesaistīti velosipēdisti, bet nav veikta analīze par negadījumu cēloņiem, gūtajām traumām, cietušo vecuma grupām un iespējamiem novēršanas mehānismiem.

Organizācijas no savas puses vēstulē ierosina citas tiesību aktu izmaiņas - noteikt minimālo intervālu, ar kādu var apdzīt riteņbraucēju uz koplietošanas ceļiem, ja droša apdzīšana nav iespējama, jāatļauj riteņbraucējam ieņemt vidējo stāvokli braukšanas joslā. Tāpat NVO ierosina Ceļu satiksmes likumā iekļaut jēdzienu "veloiela", kurā priekšroka dota velobraucējiem, kā arī ir priekšlikumi stingrāk sodīt autovadītājus un atvieglot videomateriālu, kuros redzami pārkāpumi, iesniegšanu policijai.

Atklāto vēstuli parakstīja apvienība "Pilsēta cilvēkiem", Latvijas Riteņbraucēju apvienība, SIA "Nextbike LV", biedrība "Drošās ielas", Grīziņkalna apkaimes biedrība, Rīgas Centra attīstības biedrība, kā arī Avotu, Teikas un Āgenskalna apkaimes biedrības.

Jau ziņots, ka SM vēlas noteikt obligātu ķiveru lietošanu elektroskrejriteņu un velosipēdu vadītājiem līdz 18 gadu vecumam.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.