Matisone: Tautsaimniecības kreditēšanai jābūt valdības politikas prioritātei

Sabiedrība
LETA 18:50, 01.08.2023 0

Tautsaimniecības kreditēšanai jākļūst par valdības politikas prioritāti, uzsver Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Linda Matisone (AS).

 

Kā informēja "Apvienotā saraksta" pārstāve Mudrīte Grundule, Tautsaimniecības komisijas vadītāja aicina valdību rīkoties, lai veicinātu banku pilnvērtīgu iesaisti Latvijas ekonomikā. Politiķe mudina kā valdības prioritāti aktualizēt tautsaimniecības kreditēšanu, kontu atvēršanu vietējiem uzņēmējiem un investoriem un lielo banku pakalpojumu maksas pārskatīšanu mazināšanas virzienā, lai šajā jomā varam konkurēt Baltijā.

"Bez šo jautājumu sakārtošanas nekāda ekonomiskā transformācija nebūs iespējama," paudusi politiķe.

"Situācija tautsaimniecībā ir ačgārna - banku peļņa palielinās, bet ekonomika buksē. Valdībai steidzami jāsper konkrēti soļi neapmierinošās situācijas risināšanā, piemēram, mazinot "kapitālā remonta" laikā ieviestās banku policejiskās funkcijas," uzskata Matisone.

Politiķe aicina uz pusi samazināt kreditēšanas noteikto slieksni pret banku pašu kapitālu, piesaistot jaunus tirgus spēlētājus, lai palielinātu konkurenci banku sektorā, vai ieviešot terminēta banku virspeļņas nodokli konkrētu nosacījumu neizpildes gadījumā.

Uzņēmējiem un potenciāliem investoriem joprojām ir lielas grūtības atvērt kontus Latvijas bankās, tādējādi tie aizplūst uz kaimiņu bankām Lietuvā un Igaunijā, padziļinot Latvijā atpalicību, akcentē politiķe.

Šos jautājumus nebūs iespējams veiksmīgi atrisināt bez akcentu maiņas Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) vadības īstenotajā politikā, domā politiķe.

Matisone akcentē, ka ir jāatjauno banku sākotnējās funkcijas, piemēram, tautsaimniecības kreditēšana, lai bankas palīdzētu uzņēmējdarbībai, nevis to bremzētu. Būtiska ir mazināt banku apkalpošanas komisijas maksas, kas atbilstoši komisijā izskanējušajai informācijai patlaban esot augstākās Baltijas valstīs.

Politiķe arī aicina valdību uzrunāt jaunus potenciālos finanšu tirgus spēlētājus, "jo veselīgas konkurences Latvijas banku sektorā tikpat kā nav". Piemēram, Igaunijā ir "LHV banka" un Lietuvā "Revolut", kas aktīvi pievilinot klientus no Latvijas.

Ņemot vērā milzīgo pirmā pusgada peļņu finanšu sektorā un joprojām kūtro kreditēšanu, ir vērts uzsākt diskusiju par virspeļņas nodokli, kā to jau praksē realizējusi Lietuva, akcentē Matisone.

Tautsaimniecības komisijā pēc Saeimas sesiju pārtraukuma plānots aktualizēt kūtrās kreditēšanas un kontu neatvēršanas potenciāliem investoriem jautājumus.

Kā ziņots, uzņēmēji jau ilgstoši sūktās, ka Latvijas bankas kūtri kreditē vietējo tautsaimniecību. Tikmēr kredītlikmju straujā pieauguma rezultātā Latvijas monetārās finanšu iestādes, galvenokārt bankas, šogad pirmajos sešos mēnešos ir guvušas 335,9 miljonu eiro peļņu, kas ir 2,6 reizes vairāk nekā pērn šajā laika posmā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Lasiet arī

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.