IZM: 39 lauku skolās viena skolēna izmaksas - līdz pat 3500 EUR (VIDEO)

Sabiedrība
VS.LV 14:14, 31.07.2023 0

Pašpārvaldēm būs jāsamazina "neefektīvās" izglītības iestādes.

 

Izglītības un zinātnes ministrija izlaida informatīvu ziņojumu par skolu tīkla optimizāciju. Tas publicēts tiesību aktu projektu portālā.

Daļa Latvijas pašvaldību, pauž IZM, "joprojām saglabā neefektīvu izglītības iestāžu tīklu un paildzina situāciju, kad pedagogu atalgojums nav konkurētspējīgs, neskatoties uz to, ka modelī ir ietverti gan motivējoši elementi, gan risks arvien lielākai atšķirībai starp pašvaldībām un reģioniem pedagogu darba samaksas noteikšanā". Proti, zemākās darba algas likmes celšana vien nenodrošina visiem skolotājiem jūtamu darba samaksas pieaugumu, jo liela daļa skolotāju strādā ar mazu darba slodzi.

2021./2022. mācību gadā katrā otrajā izglītības iestādē (48%) matemātikas centralizēto eksāmenu 12.klases skolēni nokārtoja līdz 40%, turpretī tikai 8% skolēni to nokārtoja virs 60%.

Vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības posmā uz 2023.gada 8.jūniju ir 417 vakantas pedagogu likmes, kas ir 2,3% no kopējā pedagogu likmju skaita un rada papildus slogu esošajiem pedagogiem, nodrošinot nepārtrauktu mācību procesu. 65 gadu un vecāku pedagogu īpatsvars ir 8% no kopējā pedagogu skaita.

2022./2023.mācību gadā 64,8% pedagogi strādā nepilna laika slodzes darbu (mazāk kā 30 stundas nedēļā) un saņem no 7,50 – 12,72 EUR par vienu darba stundu.

Izvērtējot viena skolēna mācību gada izmaksas atkarībā no urbanizācijas līmeņa, var secināt, ka 39 lauku teritoriju izglītības iestādēs viena skolēna izmaksas ir visaugstākās – līdz pat 3 500 EUR.

"Latvijas jauniešu demogrāfiskās izmaiņas vērtējamas viskritiskāk un skar vienlīdz kā vidēji apdzīvotas teritorijas, tā lauku teritorijas", - ziņo IZM.

Andas Čakšas ("Jaunā Vienotība") vadītā ministrija izstrādājusi plānu skolu skaita samazināšanai un skolēnu skaita palielināšanai klasē.

Līdz 2024.gada 31.janvārim pašvaldībām sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības un Satiksmes ministriju izveidot efektīvu izglītības iestāžu tīkla karti pašvaldībā, koordinēt un saskaņot skolēnu mobilitātes iespējas, nepieciešamās investīcijas izglītības infrastruktūras paplašināšanai un dienesta viesnīcu celtniecībai, vienoties par pašvaldības savstarpējo norēķinu kārtību, aprēķināt fiskālo ietekmi uz valsts un pašvaldības budžetu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.