Pēdējo nedēļu laikā pakalpojuma atteices uzbrukumus piedzīvojusi Saeima

Sabiedrība
LETA 23:14, 18.07.2023 0

Pēdējo nedēļu laikā Latvijā pakalpojuma atteices uzbrukumus piedzīvoja Saeima un vairāki ar transporta nozari saistīti uzņēmumi, taču uzbrukumi bija īslaicīgi un ietekmi neradīja, pavēstīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārstāvji.

 
Foto: LETA

Krievijas agresīvo režīmu atbalstošo "haktīvistu" grupējumu aktivitātes pēdējo nedēļu laikā bija vērstas galvenokārt pret Lietuvu.

Vienlaikus Latvijā krāpnieki turpina aktīvi izplatīt īsziņu paziņojumus it kā par tiesas sēdi. Ziņas saņēmēji papildu informācijas iegūšanai tiek aicināti apmeklēt īsziņā norādīto saiti, kas aizved uz viltus "latvija.lv" vietni. Šajā vietnē it kā savas identitātes apliecināšanai iedzīvotāji tiek aicināti ievadīt bankas piekļuves datus, kurus viltus vietne nosūta krāpniekiem.

"Cert.lv" aicina iedzīvotājus būt modriem un ņemt vērā, ka tiesa neizsūta pēkšņus paziņojumus par tiesas sēdēm īsziņu veidā. Ja tomēr krāpniecība nav laikus atpazīta un dati ievadīti, "Cert.lv" aicina nekavējoties sazināties ar savu banku. Ja ir nodarīti materiālie zaudējumi, tad pēc iespējas ātrāk ir jāsazinās ar savu banku un pēc tam jāraksta iesniegums policijā.

Vienlaikus "Cert.lv" saņemtas ziņas arī par maldinošām reklāmām sociālajos tīklos, kurās, izmantojot sabiedrībā atpazīstamas personas un skandalozus virsrakstus, krāpnieki reklamē dažādas investīciju platformas.

Krāpnieki sola sniegt atbalstu ieguldījumu veikšanā, taču "jāapzinās, ka ātra peļņa bez jebkādām priekšzināšanām finanšu jomā ir nereāli solījumi ar mērķi izkrāpt pēc iespējas lielākus naudas līdzekļus," pauž "Cert.lv" pārstāvji. To apliecina arī saņemtie ziņojumi no vairākiem iedzīvotājiem, kas, uzticoties krāpniekiem, cietuši finansiālus zaudējumus.

Kopumā situācija Latvijas kibertelpā ir stabila. "Cert.lv" turpina aktīvi monitorēt Latvijas kibertelpu un iespējamos apdraudējumus.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.