Cesvaines pagastā noteiktas karantīnas zonas

Sabiedrība
LETA 23:34, 17.07.2023 0

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) saistībās ar konstatēto Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumu Madonas novada Cesvaines pagastā noteicis karantīnas zonas ap ĀCM skarto novietni "Vecpavāri", liecina informācija "Latvijas Vēstnesī".

 

Karantīna ar aizsardzības zonu noteikta Madonas novada Cesvaines pagastā un Cesvaines pilsētā, trīs kilometru rādiusā ap ĀCM skarto novietni. Savukārt karantīna ar uzraudzības zonu noteikta Madonas novada Cesvaines, Liezēres, Aronas, Sarkaņu un Dzelzavas pagastā un Cesvaines pilsētā, 10 kilometru rādiusā ap ĀCM skarto novietni.

Uzraudzības un aizsardzības zonas paredz cūku transportēšanas ierobežojumus, higiēnas prasības novietnēm, transportlīdzekļiem un personām, kā arī cūkgaļas produktu izplatības ierobežojumus.

PVD informē, ka cita starpā karantīnas laikā aizsardzības zonā cūku turētājiem vai īpašniekiem vismaz 15 dienas aizliegts veikt cūku kustību un pārvietot tās ar transportlīdzekļiem pa valsts, pašvaldības un privātiem ceļiem, no aizsardzības zonā esošām novietnēm.

Tāpat, ja vien nav saņemta PVD atļauja, personām aizliegts izvest svaigu savvaļas vai mājas cūku gaļu, malto gaļu, gaļas izstrādājumus un gaļas produktus, kas satur savvaļas vai mājas cūku gaļu, kas iegūta aizsardzības zonā. Aizliegts arī bez PVD atļaujas laist pārtikas apritē svaigu mājas un savvaļas cūkas gaļu, kas iegūta aizsardzības zonā.

Savukārt karantīnas laikā uzraudzības zonā cita starpā cūku turētājiem vai īpašniekiem vismaz 30 dienas aizliegts veikt cūku kustību un pārvietošanu, arī ar transportlīdzekļiem pa valsts un privātiem ceļiem, no uzraudzības zonā esošajiem novietnēm.

Jau ziņots, ka divām mājas cūku novietnēm Madonas novada Cesvaines pagastā konstatēts ĀCM uzliesmojums. Vienā no novietnēm atradās sešas cūkas, bet otrā - 44 cūkas.

PVD abās slimības skartajās novietnēs Cesvaines pagastā veic slimības apkarošanas un ierobežošanas pasākumus un epidemioloģisko izmeklēšanu. Lai likvidētu uzliesmojuma perēkli un nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, visas novietnēs esošās cūkas tiks likvidētas.

Kopumā Latvijā šogad fiksēti četri ĀCM uzliesmojumi mājas cūku novietnēs.

Tāpat ĀCM šogad ir konstatēts 301 mežacūkai 23 Latvijas novados.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Lasiet arī

Veselība Eksperts iesaka svara zaudēšanas receptes katram vecumam (+VIDEO)

Cilvēks var pagarināt mūžu, ja ēd reti, mazām porcijām un socializējas.

Pasaule The Guardian: Krievijas armija zinājusi par Ukrainas plāniem Kurskas apgabalā

Krievijas armijas vadība iepriekš zināja par lielu varbūtību, ka Ukrainas Bruņotie spēki var iebrukt Kurskas apgabalā, piektdien ziņoja britu laikraksts "The Guardian", atsaucoties uz Ukrainas karavīru sagrābtiem Krievijas Iekšlietu ministrijas, Federālā drošības dienesta (FSB) un armijas dokumentiem.

Ekonomika Ēku Brīvības ielā par 4 mil eiro iegādājusies Belēvičam piederošā kompānija

Vēsturisko ēku Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī Rīgā, kurā atrodas "Saules aptieka", par 4,19 miljoniem eiro izsolē iegādājies aptiekas īpašniekam Artūram Belēvičam piederošais uzņēmums SIA "Contract Pharma".

Kultūra Rīgā var noskatīties pasaules kino klasiku (+VIDEO)

Katru mēnesi viena no filmām tiks demonstrēta trīs seansos ar subtitriem latviešu un angļu valodās.