Latvijas iedzīvotāji saņems personīgos kontus naudas līdzekļiem datorapmācībai

Sabiedrība
VS.LV 08:21, 05.07.2023 0

Mācīties nekad nav par vēlu, pārliecināta ir ISM vadītāja Anda Čakša.

 

Senioriem Latvijā nepietiek datorprasmju. Izglītības un zinātnes ministrija plāno izmantot ES fondu līdzekļus, lai izveidotu individuālu apmācību digitālās komunikācijas prasmēs gados vecākiem cilvēkiem, kā arī tiem, kuri palikuši bez darba vai vēlas iegūt jaunu kvalifikāciju.

Šobrīd pieaugušo izglītībā ir nepieciešamas pārmaiņas un atbalsta pasākumu pilnveide, lai kāpinātu pieaugušo dalību izglītībā un virzītos uz izglītības attīstības pamatnostādnēs “Nākotnes prasmes nākotnes sabiedrībai” noteikto mērķi, ka 2027. gadā izglītībā piedalās 12% pieaugušo.

Saskaņā ar Digitālās ekonomikas un sabiedrības (DESI, Digital Economy and Society Index) indeksu Latvijā 2021. gadā pamata digitālās prasmes bija tikai 50,8% iedzīvotāju, bet augstākās prasmes – 23,8% iedzīvotāju, kas Latviju ierindo zem ES valstu vidējā vērtējuma (ES vidēji – 53,9% un 26,5% attiecīgi).

ES Padomes ieteikumā ir aprakstīts atbalsta instruments, ar ko personām tiek nodrošinātas individuālas tiesības uz mācībām: tas ir personīgs virtuāls konts, kas personām, kuras atbilstoši valstu nosacījumiem kvalificējas piekļuvei individualizētam mācību budžetam.

Persona minēto pieejamo budžetu var izmantot pēc saviem ieskatiem un izvēlētā laikā darba tirgus atbilstošām mācībām, karjeras atbalstam vai iepriekš iegūto prasmju un kompetenču novērtēšanai. Tāpat budžetu var papildināt ar līdzfinansējumu vai noteiktu laiku uzkrāt, piemēram dalībai lielāka apjoma mācībām.

Paredzams, ka izmēģinājuma projektā tiks iesaistītas 3500 personas, kas veido individuālos mācību kontus, pārvalda šos individuālos mācību kontus un glabā datus par līdzdalību un rezultātu radītājiem projekta laikā.

Investīcijas finansējumu veido AF finansējums 14 306 000 EUR un maksimāli plānotais nacionālais valsts budžeta finansējums pievienotās vērtības nodokļa segšanai 840 193 EUR. Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša ("Jaunā Vienotība") pauž pārliecību, ka programmu ir iespējams uzsākt jau no 2023.gada, kurai tiek piešķirts Eiropas finansējums 4 611 662 EUR.

Voldemārs BURKEVICS


Anda Čakša augstu izvirza komunikācijas jautājumu.
Foto: LETA
Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība IZM varētu samazināt minimālā skolēnu skaita prasību

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piedāvā samazināt minimālā skolēnu skaita prasību vidusskolas posmā pierobežas skolās un pieejamības skolās, liecina jaunākā finansēšanas modeļa "Programma skolā" versija.

Kriminālziņas Pērn IKVD visvairāk sūdzību saņemts no vecākiem par pedagogu darbu

Pērn Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD) visvairāk sūdzību saņemts no izglītojamo vecākiem par pedagogu darbu, liecina IKVD publiskais pārskats par 2023.gadu.

Sabiedrība Vidusskolēni izkrituši galvenokārt matemātikas eksāmenā

Optimālā līmeņa centralizētajā eksāmenā matemātikā 15% minimālo kopvērtējuma slieksni nav sasnieguši ap 2700 vidusskolēnu, liecina Valsts izglītības satura centra (VISC) pirmie provizoriskie rezultāti.

Sabiedrība Izglītības un zinātnes ministrijas departamentu vadīs volejbolists Samoilovs

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamentu turpmāk vadīs pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs.