Slaidiņš izstāsta, kas Ukrainai nepieciešams straujākam pretuzbrukumam

Sabiedrība
LETA 14:59, 03.07.2023 0

Straujākam Ukrainas pretuzbrukumam nepieciešami rietumvalstu lidaparāti un tālās darbības raķetes, taču jebkurā gadījumā turpmākajā karadarbībā jābūt pacietīgiem, atzina Latvijas Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš.

 
Foto: LSM

Slaidiņš atsaucās uz Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieka Valērija Zalužnija nesen pausto, ka Ukrainai trūkst galvenokārt aviācijas sauszemes operāciju atbalstam. Līdz ar to nevar uzturēt straujākus tempus, turklāt ikviena valsts pirms jebkuras savas operācijas cenšas atkarot savu gaisa telpu un dot masīvus triecienus, bet Ukrainai šīs iespējas trūkst.

"Tāpat Ukrainai lielas problēmas sagādā krievu izveidotie mīnu lauki, kas arī ir svarīgs iemesls, kāpēc šie uzbrukumi nenotiek tādā tempā, kādā varbūt daudzi gaida. Jābūt pacietīgiem," norādīja eksperts. Tehnika, kas aprīkota ar atminēšanas iekārtām, pati kļūst par samērā vieglu mērķi, turklāt krievi šos mīnu laukus piesedz un plaši izmanto "Lancet" bezpilota lidaparātus, kas Ukrainas spēkiem kļuvuši "par sērgu."

Neraugoties uz aviācijas trūkumu, Ukrainas pretuzbrukums turpina virzīties uz priekšu, taču tas notiktu sekmīgāk, ja ukraiņiem būtu tālās darbības raķetes, taču, piemēram, vācieši atsakās tās dot, baidoties par triecieniem Krievijas teritorijai. Krievi darot visu, lai ar draudiem ietekmētu Rietumvalstis.

Jau ziņots, ka pretuzbrukums virzās lēnā tempā, jo Ukraina nevēlas veltīgi riskēt ar savu karavīru dzīvībām, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Mums ir bijušas spēcīgas lietavas, kas ir palēninājušas virzību. Partneri piegādā ieročus lēnāk, nekā gaidīts, un mums ir svarīgi, lai visi ieroči mums būtu, pirms mēs sākam," skaidroja Zelenskis.

Viņš sacīja, ka Ukrainai jau nācās apturēt ofensīvu, jo artilērija ieradās pārāk vēlu.

ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Viljams Bērnss nesen slepeni apmeklējis Ukrainu, kur viņš tikās ar izlūkdienestu pārstāvjiem un prezidentu Volodimiru Zelenski.

Tikmēr laikraksts "The Washington Post" vēsta, ka Ukrainas amatpersonas iepazīstinājušas viņu ar plāniem līdz gada beigām atkarot Krievijas okupētās teritorijas un sākt sarunas par pamieru.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.