Keris: Papildus 140 miljoni eiro pasargās veselības aprūpi no sabrukuma

Sabiedrība
LETA 11:15, 19.06.2023 0

Valdības vienošanās veselības nozarei piešķirt papildus 140 miljonus eiro pasargās valsts veselības aprūpi no sabrukuma, uzsver Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

 
Foto: LETA

Kā informēja LVSADA pārstāve Inga Rudzīte, arodbiedrība un Latvijas Slimnīcu biedrība 14.februārī nosūtīja vēstuli 14.Saeimas deputātiem un valsts augstākajām amatpersonām, brīdinot, ka valsts budžeta projekts 2023.gadam izraisīs veselības aprūpes pieejamības un kvalitātes pasliktināšanos.

Pēc Rudzītes paustā, pamatu bažām radīja apstāklis, ka, lai arī Ministru kabineta rīkojumā par sabiedrības veselības pamatnostādnēm 2021. līdz 2027.gadam iezīmētais papildus finansējums, kas 2023.gadā nepieciešams Veselības ministrijas (VM) pamatfunkciju izpildei, ir 306 miljoni eiro, valsts budžeta projektā minētajam mērķim papildus bija atvēlēti tikai 86 miljoni eiro. Saeima apstiprināja valsts budžetu 2023.gadam, kurā līdz pamatnostādnēs paredzētajam papildus finansējumam veselības nozares pamatfunkciju izpildei pietrūka aptuveni 200 miljoni eiro.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija 9.maijā izskatīja 34 nevalstisko organizāciju vēstuli par nepietiekamu valsts finansējumu veselības aprūpei. Atbilstoši informācijai, ko sēdes laikā sniedza VM, šogad veselības nozarei steidzami nepieciešami papildus vismaz 140 miljoni eiro, bet 2024.gadā - papildus 310 miljoni eiro. Komisija nolēma informāciju pieņemt zināšanai un jautājuma virzību skatīt atkārtoti.

Savukārt LVSADA valde 16.maijā nolēma kā absolūtu prioritāti turpmākajās sarunās ar valdību izvirzīt prasību līdz 1.jūlijam rast papildus finansējumu veselības nozares pamatfunkciju izpildei vismaz 140 miljonu eiro apmērā.

LVSADA priekšsēdētājs sasniegto rezultātu vērtē kā nozīmīgu. Keris akcentē, ka sava nozīme finansējuma izcīnīšanā bija gan mediķu un pacientu kopīgajam protestam pie Saeimas 11.maijā, gan ārstniecības iestāžu vadītāju brīdinājumiem par maksas medicīnas iestāšanos rudenī, gan arī Latvijas Pensionāru federācijas paziņojumam par gatavību pievienoties LVSADA rīkotām protesta akcijām, lai uzrunātu valdību un Saeimu.

Pagājušajā nedēļā, 16.jūnijā, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) žurnālistus informēja, ka panākta vienošanās veselības aprūpei šogad piešķirt papildu 140 miljonus eiro, šo summu pārdalot no citu ministriju un resoru līdzekļiem.

Premjers atzīmēja, ka finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) viņu informējis par "labu ziņu visai sabiedrībai" - Finanšu ministrija ar nozaru ministrijām vienojusies, ka šī gada laikā paredzēts piešķirt papildu 140 miljonus eiro veselības aprūpei.

Šonedēļ par šo jautājumu paredzēts oficiāli lemt valdībā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.