Atklāta emocionāla izstāde «Sibīrijas vēstules uz bērza tāss»

Sabiedrība
LETA 21:44, 13.06.2023 0

Otrdien Strasbūras Universitātes nacionālajā bibliotēkā atklāta izstāde "Sibīrijas vēstules", informēja Kultūras ministrijā (KM).

 

Atklājot izstādi, Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (JV) atzina, ka šodien viņa runā nevis kā politiķe, diplomāte un rakstniece, bet gan kā Sibīrijas bērns, kurš jau ar pirmo elpas vilcienu tika ierakstīts padomju totalitārā režīma ienaidnieku sarakstā. Politiķe atgādināja, ka vecākiem divreiz mēnesī nācās viņu reģistrēt uz mūžu izsūtīto sarakstā, lai čeka būtu droša, ka viņa nav aizbēgusi.

"Rīt ik Latvijas pilsētā un novadā mēs pieminēsim savus tautiešus, kurus pirms 82 gadiem pēc Staļina pavēles lopu vagonos kā noziedzniekus izsūtīja uz Sibīriju," uzsvēra Kalniete. Viņa atgādināja, ka no 1941.gada 14.jūnijā izvestajiem 15 430 Latvijas iedzīvotāju bojā gāja gandrīz 40% deportēto. 1941.gadam sekoja 1949.gada marts, kad uz Sibīriju izsūtīja vairāk nekā 42 000 cilvēku, galvenokārt sievietes un bērnus, no kuriem nāve nopļāva 12%.

Izstāde "Sibīrijas vēstules uz bērza tāss" Kalnietei ir ļoti personīgs notikums, jo viņa zina, ka arī tēvs ir rakstījis uz Latviju tāss vēstules. Diemžēl tās nav saglabājušās. "Taču ir saglabājušās dažas dienasgrāmatas, manas mammas un vecmāmiņas vēstules. Arī mana tēvatēva vēstules no Gulaga. Tie ir dokumenti, kurus nespēju lasīt bez asarām," pauda Kalniete.

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas viņu satriecis un aizvainojis tas, cik maz Rietumeiropā ir zināms par noziegumiem, kurus komunistiskais režīms ir pastrādājis aiz Dzelzs priekškara. Tāpēc 2001.gadā viņa uzrakstījusi grāmatu "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" par savas ģimenes sāpju ceļiem Sibīrijā, kura ir tulkota 16 valodās. "Grāmata nav tikai atmiņu stāsts, kas pamatojas uz manas ģimenes arhīva materiāliem, bet gan dokumentāla eseja, kurā analizēts vēsturisko un politisko apstākļu kopums, kas padarīja Padomju Savienībai iespējamu Baltijas valstu okupāciju un nežēlīgu izrēķināšanos ar to iedzīvotājiem - vidusšķiru, intelektuāļiem un militārpersonām," skaidroja deputāte.

Saskaņā ar Eiropas Padomes Politiskās komitejas ziņojumu komunistisko režīmu represiju dēļ dažādās pasaules valstīs ir iznīcināti vairāk nekā 94 miljoni iedzīvotāju. Tas ir šausminošs skaitlis - ja katru upuri pieminētu ar klusuma minūti, tad klusums ilgtu 178 gadus.

Deputāte uzsvēra, ka starptautiskajai sabiedrībai, demokrātiskajām valstīm ir jābūt apņēmības pilnām neatkārtot kļūdas, kas tika pielaistas pēc Dzelzs priekškara krišanas. Šoreiz par pastrādātajiem noziegumiem ir jāsauc pie atbildības Krievijas vadītāji un augstākās militārpersonas, ikviens, kurš ir devis rīkojumu pastrādāt noziegumu un kurš šo rīkojumu ir pildījis. Tāpēc Eiropas Savienības pienākums ir atbalstīt īpašā tribunāla par agresijas noziegumu izveidošanu.

"Ukrainai ir karā jāuzvar, lai sāktos krievu tautas attīrīšanās no rašisma ideoloģijas un Krievijai būtu izredzes kļūt par normālu, demokrātisku valsti, kas ievēro starptautiskās tiesības un līgumus. Kamēr tas nav noticis, tikmēr Krievija būs drauds tās kaimiņiem un Eiropai," brīdināja Kalniete.

Izstādē skatāmas vēstules uz bērza tāss, ko rakstījuši vīrieši, kas bija ieslodzīti "GULAG" nometnē. Vēstuļu autoru vidū ir arī sievietes un bērni, kas bija deportēti no Latvijas uz Omskas, Tomskas, Novosibirskas, Krasnojarskas un Amūras apgabaliem. Vēstulēs ir fiksēts šo cilvēku pieredzējums. Vairāk nekā desmit metrus garajā vitrīnā apskatāmi Sibīrijas apstākļus raksturojoši artefakti no 11 Latvijas muzejiem: Aizkraukles Vēstures un mākslas muzeja, Andreja Pumpura Lielvārdes muzeja, Daugavas muzeja, Jēkabpils Vēstures muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Latvijas Okupācijas muzeja, Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja, Muzeja "Ebreji Latvijā", Rakstniecības un mūzikas muzeja, Talsu novada muzeja un Tukuma muzeja.

Izstāde Strasbūras Universitātes nacionālajā bibliotēkā būs apskatāma līdz 30.septembrim.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.