Kā darbojas Krievijas un Baltkrvievijas aģenti Latvijā?

Sabiedrība
VS.LV 21:13, 11.06.2023 0

Izlūki fotografē bāzes un ierīko slēpņus. Raidījums "de facto" stāsta par ārzemju aģentiem Latvijā.

 
Intervijā LTV1 raidījumam "de facto" Valsts drošības dienesta priekšnieks Mežviets stāsta, ka pašlaik Latvijā lielāko apdraudējumu turpina radīt izlūkošana no Krievijas teritorijas, specdienestiem izmantojot personas, kas dzīvo Latvijā vai regulāri ieceļo.

"Protams, karš Ukrainā, Krievijas agresija pret Ukrainu ir ieviesusi zināmas korekcijas. Uz šo brīdi, ja mēs raugāmies uz Krievijas izlūkošanas mērķiem mūsu valstī, tad, protams, ļoti liels akcents tiek likts uz militāro izlūkošanu, konkrēti ar izlūkošanas informācijas iegūšanu par NBS un mūsu sabiedroto valstu militāro kontingentu mūsu valsts teritorijā," atzīmēja Mežviets.

Militāros izlūkus interesē ziņas par bruņoto spēku personālu, tehnisko nodrošinājumu un būvēm, kā arī kritisko infrastruktūru.

Vairāki VDD un Militārās izlūkošanas un drošības dienesta notvertie spiegi nodarbojušies tieši ar taktisko izlūkošanu. Piemēram, kāds baltkrievs vārdā Andrejs regulāri ieceļoja Latvijā kā tūrists. Ikreiz slēpti filmēja un fotografēja vismaz vienu nozīmīgu objektu, piemēram, NBS, dzelzceļa, elektroenerģijas un gāzes infrastruktūru, lidostu, ostu, satiksmes mezglus. Video un foto nodeva Baltkrievijas militārajam izlūkdienestam.

Andreju pērn februārī aizturēja pie Ādažu bāzes.

Taču ne visi ārvalstu militāro izlūkdienestu aģenti ievāc informāciju. Ir arī tādi, kas nodrošina atbalsta funkcijas. "Tā ir konspiratīvo dzīvokļu, dažādu specifiski sagatavotu objektu uzturēšana, nodrošināšana. Šāda veida palīgdarbības, atbalsta darbības ir svarīgas, lai plānotu un vajadzības gadījumā tieši īstenotu diversijas un sabotāžas rakstura aktivitātes pret mūsu militāro un civilo infrastruktūru," skaidro Mežviets.

Piemēram, Latvijas nepilsonis vārdā Ruslans kādā nomaļā vietā bija ierīkojis slēptuves diversijām nepieciešamo priekšmetu glabāšanai. Koordinātes nodeva Krievijas bruņoto spēku Ģenerālštāba galvenās pārvaldes (GRU) pārstāvim.

Pērn janvārī vīrietim par palīdzību ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā piemēroja 15 tūkstošu eiro naudassodu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.