ZZS pieprasa skaidrojumu no zemkopības ministra - par ko?

Sabiedrība
LETA 14:11, 21.05.2023 0

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas deputāti prasa zemkopības ministram Didzim Šmitam (AS) skaidrot, kāda būs valdības rīcība un attieksme, atbalstot krīzē nonākušo piensaimniecības nozari, pavēstīja ZZS pārstāve Dace Kārkliņa.

 
Foto: LETA

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) pēc piena nozares darba grupas sēdes pieņēmusi lēmumu aicināt valdību nekavējoties izsludināt ārkārtas stāvokli Latvijas piensaimniecības nozarē.

ZZS deputāti pieprasa zemkopības ministru iesniegt deputātiem izvērtējumu par LOSP 17.maijā izstrādātajiem priekšlikumiem nekavējošai krīzes situācijas risināšanai, kā arī nozares sakārtošanas un attīstības ilgtermiņa risinājumiem.

Tostarp deputāti vēlas noskaidrot par nozari atbildīgās ministrijas redzējumu par konkrētiem pasākumiem, piemēram, noteikt prasības tirgotājiem veikalos nodalīt atsevišķus plauktus, stendus Latvijas pārtikas produktiem, ieviest prasības piena produktu iepakojumam, izvietojot norādi par uzcenojuma sadalījumu starp produkta ražotāju, pārstrādātāju un tirgotāju, izskatīt iespēju maksāt kompensācijas par piena ražošanas saimniecību likvidāciju, veikt piena produktu intervenci no valsts puses, turpināt valsts atbalstu piena ražotājiem elektroenerģijas cenas sadārdzinājumam, izveidot "Pārtikas Regulatoru", kas noteiktu uzcenojuma ierobežojumus un godīgu konkurenci starp produkta ražotāju, pārstrādātāju un tirgotāju.

Deputāti mudina ministru Šmitu skaidrot, kāda būs viņa nostāja attiecībā uz piensaimnieku aicinājumu valdībai lemt par ārkārtas stāvokļa izsludināšanu piensaimniecībā, lai ilgtermiņā saglabātu piena nozari Latvijā.

LOSP valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis uzsvēris, ka šāda situācija Latvijas piena ražotājiem ir nepanesama, turklāt daudziem šādos apstākļos nav izredžu izdzīvot.

"Piena iepirkuma cenu dramatiskais un ilgstošais kritums jau ir nesis milzīgu triecienu piena ražotājiem, un šādos apstākļos ilgstoši nav iespējams strādāt," atzīmējis Gūtmanis.

Jau ziņots, ka svaigpiena iepirkuma cena Latvijā janvāra-aprīļa periodā ir samazinājusies par vairāk nekā 30% un prognozes liecina, ka piena krīze varētu turpināties līdz pat vasarai.

Tikmēr zemkopības ministrs un Lietuvas lauksaimniecības ministrs Ķēstutis Navicks aicināja Eiropas Komisijas (EK) lauksaimniecības komisāru Janušu Vojcehovski sniegt atbalstu piena nozarei, piešķirot Latvijai 11 miljonus eiro no Eiropas Savienības (ES) krīzes rezerves fonda.

EK iepriekš jau ir noraidījusi Navicka lūgumu piešķirt steidzamu atbalstu Lietuvas piensaimniecības sektoram saistībā ar neseno piena iepirkuma cenu kritumu un piena ražotāju grūtībām valstī.

Vojcehovskis atbildē Navickam paudis, ka piena iepirkuma cenas ir kāpušas divus gadus un vienubrīd tās ES un arī Lietuvā pat sasniedza rekordaugstu līmeni, tādēļ pašreizējā situācija neatbilst "nopietnai tirgus nestabilitātei".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Lasiet arī

Interesanti fakti Kurzemes Rucāva kļūs par sēņotāju centru (+VIDEO)

Latvijas Mikologu biedrība sāks apzināt līdz mūsdienām saglabāto un ar sēnēm saistīto nemateriālo kultūras mantojumu.

Sabiedrība Zosēnu pagasts ceļu infrastruktūru atjaunos par valsts līdzekļiem (+VIDEO)

Jauno laidumu spriegos, izbūvēs izolāciju un asfaltbetona segumu.

Kriminālziņas Līvānu novadā apgāžoties laivai, viens cilvēks gājis bojā, bet otrs izglābies

Ceturtdienas vakarā Līvānu novada Jersikas pagastā upē apgāzusies laiva ar diviem cilvēkiem, no kuriem viens paša spēkiem ticis uz salas, bet otrs gājis bojā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Sabiedrība Par Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts deputāts Ainārs

Piektdien par jauno Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts bijušais Ozolnieku novada deputāts Uldis Ainārs (JV).