Ko pērn darīja jaunieši, vairāk strādāja vai mācījās? (+INFOGRAFIKA)

Sabiedrība
LETA 18:44, 15.05.2023 0

Latvijā pagājušajā gadā samazinājies izglītībā vai darba tirgū neiesaistīto jauniešu īpatsvars, pavēstīja Centrālajā statistikas pārvaldē (CSP).

 

Pēc statistikas pārvaldes datiem, 2022.gadā Latvijā 30 500 jeb 11,3% iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 29 gadiem nestrādāja un nemācījās, kas ir par 0,8 procentpunktiem mazāk nekā 2021.gadā. Tostarp sievietes vecumā no 15 līdz 29 gadiem nedaudz biežāk kā vīrieši nestrādāja un neturpināja mācības - attiecīgi 11,6% un 11%.

Lai gan vecuma grupā līdz 29 gadiem attiecīgais rādītājs uzlabojās, vecumā no 15 līdz 24 gadiem šādu jauniešu īpatsvars, salīdzinot ar 2021.gadu, nav mainījies un joprojām bija 8,6%, piebilst statistikas pārvaldē.

Nacionālajā attīstības plānā 2021.-2027.gadam (NAP2027) ir izvirzīts mērķis - samazināt izglītībā vai darba tirgū neiesaistīto iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 24 gadiem īpatsvaru līdz 6%. Lai to sasniegtu, līdz 2024.gadam šo rādītāju ir jāsamazina par 1,6 procentpunktiem, bet līdz 2027.gadam - par 2,6 procentpunktiem.

Tāpat apkopotie dati liecina, ka 2022.gadā 47,9% nodarbināto vecumā no 25 līdz 64 gadiem izglītojās apmaksātajā darba laikā, kas ir par 2,6 procentpunktiem vairāk nekā 2021.gadā. No NAP2027 izvirzītā mērķa - līdz 55% palielināt nodarbināto īpatsvaru, kuri piedalās izglītības procesā apmaksātajā darba laikā, šis rādītājs atpaliek par 7,1 procentpunktu, taču no 2024.gada mērķa vērtības - par 1,1 procentpunktu.

Lai gan pēdējos gados cerības atrast darbu zaudējušo iedzīvotāju skaits samazinās, tas joprojām ir salīdzinoši augsts - 2022.gadā tie bija 5300 jeb 1,2% no ekonomiski neaktīvajiem iedzīvotājiem, kuri nemeklēja darbu.

Statistikas pārvaldē arī informē, ka 8,9% ekonomiski neaktīvo iedzīvotāju vēlējās strādāt, taču darbu nemeklēja, turklāt 54,9% no tiem bija gatavi sākt darbu nekavējoties. Ekonomiski neaktīvo iedzīvotāju kopskaitā šo personu īpatsvars veidoja 4,9%. Savukārt 1,6% no visiem Latvijas ekonomiski neaktīvajiem iedzīvotājiem 2022.gadā meklēja darbu, lai gan nebija gatavi divu nedēļu laikā to sākt.

2022.gadā no visiem, kas nemeklēja darbu personisku vai ģimenes apstākļu dēļ, 77,8% bija sievietes, no kurām lielākā daļa jeb 76,6% bija mājsaimnieces.

Tāpat statistikas pārvaldē norāda, ka 2021.gadā 70,9% nodarbināto bija lielā mērā apmierināti ar pamatdarbu. Lielā mērā apmierināti ar pamatdarbu bija 68,7% ārvalstīs dzimušo nodarbināto iedzīvotāju, kas ir par 2,4 procentpunktiem mazāk nekā starp Latvijā dzimušajiem (71,1%). Daļēji apmierināti ar pamatdarbu bija 23,3% ārvalstīs un 22,2% Latvijā dzimušo nodarbināto. Nemaz vai ļoti mazā mērā apmierināti ar darbu bija 7,9% ārvalstīs un 6,7% Latvijā dzimušo nodarbināto iedzīvotāju.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Lasiet arī

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.