Kā jāintegrē atjaunojamās enerģijas jauda energoresursu bilancē? Čudars skaidro

Sabiedrība
LETA 15:11, 10.05.2023 0

Atjaunojamās enerģijas jaudas ir jāintegrē kopējā energoresursu bilancē tā, lai sistēma kalpotu kopējam labumam, tostarp tautsaimniecībai un sabiedrības labklājībai, trešdien energoapgādes forumā "AC/DC Tech" teica klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars (JV).

 
Foto: LETA

Atklājot konferenci, ministrs pauda, ka gan pārvades, gan sadales elektrotīklam ir izšķiroša nozīme atjaunojamās enerģijas attīstībā.

Viņš uzsvēra, ka ir jārēķinās ar atjaunojamās enerģijas ražošanas jaudu nepastāvību - tās jāintegrē kopējā energoresursu bilancē tā, lai sistēma kalpotu kopējam labumam, tautsaimniecībai, kopējai sabiedrības labklājībai.

"Izšķirošs ir jautājums par šo jaudu savietošanu ar citām ražošanas jaudām, arī jautājums par to, ko darīsim ar saražotās elektroenerģijas pārpalikumu, kā izmantosim enerģijas uzkrāšanas tehnoloģijas," pauda ministrs, piebilstot, ka jādomā ilgtspējīgi - nedrīkst pārinvestēties tur, kur šīs investīcijas nav nepieciešamas.

Starptautiskās Atjaunojamo energoresursu aģentūras (IRENA) tehnoloģiju un infrastruktūras vadītājs Simons Benmaraze skaidroja, ka līdz ar atjaunojamo energoresursu ienākšanu elektroenerģijas sadales sistēmas operatoriem jāstrādā pie biznesa modeļu transformēšanas, piemēram, attīstot enerģijas uzglabāšanas risinājumus un arī citos veidos.

Viņa norādīja, ka, nodrošinot stabilu un drošu elektrotīkla darbību, elektrības sadales sistēmas operatori ne tikai sniedz nepieciešamo elektroapgādes pakalpojumu sabiedrībai, bet arī palīdz samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas, nodrošinot izkliedēto ģenerāciju, balansējot piedāvājumu un pieprasījumu stabilai tīkla darbībai.

AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons pauda, ka 2021.gadā kopējais elektroenerģiju pašražojošo mājsaimniecību skaits Latvijā bija apmēram viens tūkstotis, bet tagad tie ir gandrīz 14 000.

Viņš skaidroja, ka paralēli ļoti strauji aug sadales sistēmai pieslēgto saules elektrostaciju ražošanas jauda, un kā vēl nekad agrāk ir jāinvestē stiprā, stabilā elektroapgādes infrastruktūrā, ražošanas jaudu pieejamībā, un te ļoti būtiska ir ilgtspējīga plānošana.

Jansons arī uzsvēra, ka Latvijā ir ļoti liels fokuss uz saules enerģiju, bet jālūkojas plašāk - uz ilgtspējīgu kopējo energoresursu nodrošinājumu visa gada laikā. "Mūsu uzdevums ir informēt sabiedrību un lēmumu pieņēmējus par šiem izaicinājumiem, vienlaikus strādājot pie vienmēr nemainīgās prioritātes - elektroapgādes kvalitātes," viņš pauda.

Arī Latvijas Bankas padomnieks enerģētikas un klimata politikas jautājumos Dzintars Jaunzems aktualizēja jautājumu, vai enerģiju var saražot par daudz, un uzsvēra, ka, enerģiju ražojot, jāņem vērā piedāvājuma-pieprasījuma līdzsvars, pārinvestēšanās riski un citi aspekti.

Papildus Latvijas Bankas pārstāvis akcentēja, ka katras personas enerģijas patēriņš nav tikai tas, ko uzrāda enerģijas skaitītājs.

Viņš norādīja, ka tā ir tikai maza daļa, jo noteikts enerģijas apmērs ir patērēts arī katras mūsu ikdienā izmantotās preces un pakalpojuma izstrādes procesā.

Forumu "AC/DC Tech" organizē "Sadales tīkls" ar mērķi veidot dialogu starp lēmumu pieņēmējiem, nozares ekspertiem, tirgus dalībniekiem un jaunuzņēmumiem par nozares transformāciju, kā arī informēt plašāku sabiedrību par izaicinājumiem un gaidāmajām izmaiņām elektroapgādes jomā. Forums ir gadskārtējs nozares notikums.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Lasiet arī

Sabiedrība Rosina likvidēt valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību padomes

Apvienotais saraksts sagatavojis grozījumus Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā.

Interesanti fakti Kurzemes Rucāva kļūs par sēņotāju centru (+VIDEO)

Latvijas Mikologu biedrība sāks apzināt līdz mūsdienām saglabāto un ar sēnēm saistīto nemateriālo kultūras mantojumu.

Sabiedrība Zosēnu pagasts ceļu infrastruktūru atjaunos par valsts līdzekļiem (+VIDEO)

Jauno laidumu spriegos, izbūvēs izolāciju un asfaltbetona segumu.

Kriminālziņas Līvānu novadā apgāžoties laivai, viens cilvēks gājis bojā, bet otrs izglābies

Ceturtdienas vakarā Līvānu novada Jersikas pagastā upē apgāzusies laiva ar diviem cilvēkiem, no kuriem viens paša spēkiem ticis uz salas, bet otrs gājis bojā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.