Brazovskis: Kreditēšanu palīdz veicināt raits piedziņas process

Sabiedrība
LETA 19:55, 25.04.2023 0

Kreditēšanas veicinai valstij jāseko līdzi piedziņas un maksātnespējas regulējumam, lai piedziņas process būtu pietiekoši raits, otrdien finanšu sistēmas "kapitālā remonta" parlamentārās izmeklēšanas komisijā norādīja Finanšu nozares asociācijas (FNA) pārstāvis Jānis Brazovskis.

 
Foto: LETA

To viņš sacīja, atbildot uz komisijas deputāta Ģirta Lapiņa (NA) jautājumiem. Tāpat par šo un citām tēmām komisijas sēdē FNA pārstāvjus izvaicāja komisijas priekšsēdētājs Vilis Krištopans (LPV) un deputāti Harijs Rokpelnis (ZZS) un Edmunds Jurēvics (JV).

Atbildot uz Lapiņa jautājumu, vai kreditēšanai ir kādi ierobežojumi Latvijas regulējumā, Brazovskis atzīmēja, ka bankām ir svarīgi, lai kredītā izsniegtos līdzekļus pēc tam varētu saņemt atpakaļ.

Tāpēc jāseko līdzi, lai ir atbilstošs regulējums un process attiecībā uz maksātnespēju un kredīta piedziņu gadījumā, ja tas netiek laikā atmaksāts. Svarīgi, cik ātri iespējams veikt piedziņas procesu, lai bankām nav gadiem "jāstaigā" pa tiesām, cenšoties atgūt aizdotos, bet laikā neatmaksātos līdzekļus, atzīmēja Brazovskis.

FNA pārstāvis arī norādīja, ka ir sadrumstalota uzraudzība attiecībā uz sankciju ievērošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu atmazgāšanas nepieļaušanu. Bankām šajos jautājumos seko līdzi trīs regulatori, kas veido papildu administratīvās izmaksas, kas arī atspoguļojas banku pakalpojumu cenās, atzīmēja Brazovskis.

Atbildot uz Rokpeļņa jautājumu par kontu izmantošanas izmaksām, kas Latvijā ir lielākas salīdzinājumā ar pārējām Baltijas valstīm, FNA pārstāvis norādīja, ka viņam nav šādas informācijas. Tomēr Brazovskis uzsvēra, ka, piemēram, Lietuvas gadījumā ir būtiski, vai konts ir bankā vai arī maksājumu iestādē. Viņš norādīja, ka bankas negatīvi vērtē, ka dažāda tipa finanšu iestādēm pie vienādiem riskiem piemēro dažādas prasības.

Kā ziņots, pēc opozīcijas priekšlikuma Saeimā izveidota parlamentārās izmeklēšanas komisija, lai izvērtētu finanšu sektora "kapitālā remonta", kas saistīts ar centieniem stiprināt valsts uzraudzību, negatīvās sekas uz valsts finanšu un kapitāla tirgus sistēmu un izmeklētu iespējamu "PNB bankas" novešanu līdz maksātnespējai, "ABLV Bank" novešanas līdz piespiedu pašlikvidācijai apstākļus, kā arī "Baltic International Bank" darbības apturēšanas apstākļus.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Lasiet arī

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.