Aptauja: Sarunu kultūra Latvijā klibo

Sabiedrība
VS.LV 17:16, 25.04.2023 0

Aptuveni puse jeb 47% Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka sarunu kultūra Latvijā varētu būt cieņpilnāka, liecina pēc sarunu festivāla "Lampa" iniciatīvas veiktās aptaujas rezultāti.

 

Vairāk nekā trešdaļai jeb 38% respondentu atzīmē, ka Latvijā ir neiecietīga vide, jo atšķirīgu viedokļu paudēji tiek bieži kritizēti, apvainoti un pat aizskarti.

Gandrīz divas trešdaļas jeb 63% respondentu pēdējā gada laikā ir novērojuši necienīgu attieksmi pret citiem cilvēkiem atšķirīgu uzskatu vai uzvedības dēļ, un no tiem 71% pamanījuši necienīgu attieksmi pret sociālajos tīklos paustu viedokli, tostarp apvainojumus vai vārdiskus uzbrukumus.

Aptaujas dati liecina, ka pēdējā gada laikā pārāk steidzīga atbilde novedusi pie pārpratumiem vai nesaprašanās 58% Latvijas iedzīvotāju, un teju katrs piektais bieži piedzīvo situāciju, kad, pārdomājot pateikto, gribētos, kaut tas būtu izskanējis citiem vārdiem.

Aptaujas rezultāti arī rāda, ka 70% Latvijas iedzīvotāju ir tādas sarunu tēmas, no kurām viņi labprātāk izvairītos. Vismazāk cilvēkiem patīk runāt par politiku, karu Ukrainā un personīgajiem finanšu līdzekļiem, piemēram, savu atalgojumu.

Visbiežāk respondenti ir minējuši, ka neuzskata šādas sarunas par vajadzīgām, nevēlas iesaistīties strīdos vai arī tēma ir pārāk personīga. Latvijas iedzīvotāji vislabprātāk iesaistās sarunās, lai uzzinātu ko jaunu, justos uzklausīti un saprasti vai noskaidrotu citu cilvēku domas un pieredzi.

Gandrīz 74% Latvijas iedzīvotāji norādījuši, ka viņi, visticamāk, ieklausītos, kas sakāms svešiniekam, ja viņš pēkšņi uz ielas apstātos un uzrunātu garāmgājējus.

Aptauju aprīlī veikusi pētījumu aģentūra "Norstat", aptaujājot 1004 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Lasiet arī

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.