Zināms kā pedagogu streiks ietekmēs studiju procesu

Sabiedrība
VS.LV 02:33, 21.04.2023 0

Neskatoties uz to, ka plānotajās pedagogu protestu akcijās no 24.aprīļa līdz 26.aprīlim savu dalību apliecinājušas vairāk nekā desmit augstākās izglītības iestādes, studiju norisi tas būtiski neietekmēs.

 
Foto: LETA

Vairākās augstākās izglītības iestādēs informēja, ka to mācībspēks plāno piedalīties pedagogu protesta gājienā 24.aprīlī, bet streikā nepiedalīsies. Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Antess norādīja, ka līdz šim akadēmija kā darba devējs nav saņēmusi nevienu darbinieka iesniegumu par plānoto piedalīšanos streikā, tāpēc plānots, ka studiju un darba process noritēs atbilstoši plānam.

Arī Latvijas Mākslas akadēmijā studiju process notiks kā ierasts, jo no 24.aprīļa līdz 2.maijam notiks semestra skates un darbu vērtēšana.

Pedagogu streiks studiju norisi būtiski neietekmēs arī Latvijas Kultūras akadēmijā, Ventspils Universitātē, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā.

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē informēja, ka atsevišķās struktūrvienībās ir individuāli streika pieteikumi. Šo struktūrvienību vadītājiem jānodrošina kolēģu aizvietošanu. Arī Latvijas Universitātē (LU) struktūrvienībām, kurās ir streika pieteikumi, saskaņā ar rektora rīkojumu jānodrošina darba un studiju procesa nepārtrauktību.

Šobrīd dalību streikā ir apstiprinājuši 15 LU darbinieki.

Pedagogu streikā piedalīsies aptuveni puse jeb 50 Liepājas Universitātes darbinieki, kā arī pedagoģijas studenti, tāpēc šobrīd universitātē plāno, kā optimāli organizēt mācību darbu streika laikā. Mācībspēkiem, kuri plāno pievienoties streikam, ir pienākums to iepriekš saskaņot ar savu tiešo vadītāju un informēt studentus par plānoto lekciju norisi vai atcelšanu.

Piedalīšanās streikā ietekmēs arī studiju procesu Latvijas Sporta Pedagoģijas akadēmijā (LSPA), kur streikā piedalīsies aptuveni piektdaļa jeb 20% personāla. LSPA Sabiedrisko attiecību un komunikācijas vadītāja Ilze Āķe-Vīksne skaidroja, ka pasniedzējiem būs jāatrod veids, kā kompensēt nenotikušās nodarbības, jo vairums studiju programmu ir maksas, un studenti sagaida pilnīgu mācību programmu apguvi.

Kā vēstīts, LIZDA padome nolēmusi 24.aprīlī rīkot protesta akciju, kā arī sākt trīs dienu pedagogu streiku.

LIZDA ir vērsusies pie Saeimas priekšsēdētāja Edvarda Smiltēna (AS), Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV), izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas (JV), finanšu ministra Arvila Ašeradena (JV) un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājas Agitas Zariņas-Stūres (JV), aicinot tos ierasties 24.aprīlī Doma laukumā, kas ir gājiena galapunkts, lai uzklausītu arodbiedrības un nozares organizāciju pārstāvjus. Amatpersonu neierašanās gadījumā LIZDA izskatīs iespēju pieprasīt ministru demisiju.

Arodbiedrība vairs nav gatava sarunām ar politiķiem - izlīgšanas sarunas vairs netiks organizētas.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga, tiekoties ar izglītības iestāžu pārstāvjiem trešdien, pārmeta, ka Izglītības un zinātnes ministrijas vadība esot solījusi, ka pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku valdība apstiprinās līdz 14.martam, kas netika izdarīts un līdz ar to bijis pamats uzskatīt, ka nav apstiprināts pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiks nevienai pedagogu grupai, kā arī pedagogu darba slodzes balansēšanas plāns visiem pedagogiem.

Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvāto pedagogu atalgojuma palielināšanas grafiku otrdien vienbalsīgi atbalstīja valdībā. MK noteikumus par to, kā tiks celts pedagogu atalgojums, paredzēts apstiprināt valdības ārkārtas sēdē piektdien, 21.aprīlī.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.