Levits: Portugālei un Latvijai ir kopīgi ekonomikas politikas mērķi

Sabiedrība
LETA 18:35, 13.04.2023 0

Portugālei un Latvijai ir kopīgi ekonomikas politikas mērķi, šodien Portugāles-Latvijas Biznesa foruma noslēgumā akcentēja Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

 
Foto: Trend News Agency

Viņš norādīja, ka šie mērķi attiecas, piemēram, uz klimata neitralitāti un Eiropas Zaļo kursu, kam jāpaātrina atjaunīgo energoresursu tehnoloģijas un jāpārtrauc fosilā kurināmā izmantošana. Ņemot vērā Krievijas agresīvo karu Ukrainā, tas ir arī drošības jautājums, tāpat kā ārkārtas situācija klimata jomā.

"Gan Latvija, gan Portugāle atzīst, ka inovācijas un tehnoloģijas būs svarīgi mūsu ekonomiskās izaugsmes virzītājspēki 21.gadsimtā. Kā nelielas Eiropas Savienības valstis mēs esam vienisprātis, ka izcila izglītības sistēma un zinātnes sasniegumi nodrošinās nepieciešamo konkurētspēju jaunajā - globālajā - ekonomikā," pauda Levits.

Valsts pirmā persona uzsvēra, ka Portugāle izmanto jūras un sauszemes vēja enerģiju, savukārt Latvijā zaļais elektroenerģijas ražošanas avots ir trīs hidroelektrostacijas. Abas valstis dod savu ieguldījumu, lai Eiropa straujāk pārietu uz atjaunīgo energoresursu izmantošanu, tomēr ir jādara vairāk un jāsadarbojas, lai attīstītu jaunas tehnoloģijas, piemēram, zaļo ūdeņradi.

Levits atzīmēja, ka Latvijas "Zaļo un viedo tehnoloģiju puduris" kopā ar 43 partneriem no pārējām Baltijas valstīm, kā arī no Somijas, Polijas, Vācijas, Dānijas, Zviedrijas, Francijas un Norvēģijas uzsāk piecu gadu projektu "BalticSeaH2", lai izveidotu pirmo un lielāko starptautisko ūdeņraža ekosistēmu reģionā. Tas ir Eiropas programmas "Apvārsnis" projekts.

Valsts prezidents akcentēja, ka Latvijā un Portugālē ir labi attīstītas dzīvības zinātņu un biomedicīnas nozares, kur galvenā uzmanība tiek pievērsta pētniecībai un attīstībai. Plašāka sadarbība varētu palīdzēt paātrināt progresu, piemēram, cīņā pret vēzi.

Viņš pauda gandarījumu par saprašanās memorandu starp "Champalimaud Fundacao" un trim Latvijas zinātnes institūcijām - Paula Stradiņa Klīnisko universitātes slimnīcu, Rīgas Stradiņa universitāti un Rīgas Tehnisko universitāti. Vienošanās paredz sadarbību, attīstot inovatīvas tehnoloģijas un paradigmas krūts vēža jomā.

"Tas var aizsākt jaunu ķirurģijas laikmetu - tā saukto ķirurģijas metaversu. Tas būs mūsu kopīgs ieguldījums, lai mazinātu robežas cīņā pret krūts vēzi un kopīgi Rīgā un Lisabonā veiktu krūts vēža operācijas," norādīja prezidents.

LETA jau rakstīja, ka Levits valsts vizītē Portugālē uzturēsies līdz piektdienai, 14.aprīlim.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Lasiet arī

Sabiedrība Nākamā nedēļa gaidāma mākoņaināka, septembra beigās kļūs krietni vēsāks

Nākamnedēļ Latvijā sauli biežāk aizsegs mākoņi un reizēm gaidāms lietus, savukārt septembra pēdējās dienās un oktobra sākumā laiks kļūs rudenīgi drēgns, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.