Paskat, cik daudz interesentu pulcē Pļaviņu HES aizvaru atvēršana! (+VIDEO)

Sabiedrība
LETA 17:16, 02.04.2023 0

Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) aizvaru atvēršana svētdien Aizkrauklē sapulcējusi daudz interesentu, novēroja aģentūra LETA.

 
Foto: LETA

Reto notikumu pusdienlaikā apskatīt klātienē ieradušies vairāk nekā 100 cilvēku, tajā skaitā ģimenes ar bērniem. Interesenti pulcējas galvenokārt Daugavas labajā krastā, lai jūsmotu par lielā ūdens daudzuma gāšanos caur aizvariem un iemūžinātu to fotoattēlos.

Kā novēroja LETA, pusdienlaikā ūdens plūda pa diviem no aizvariem. Tuvējā apkārtnē ir izveidoti norobežojumi, un vairums automašīnu apstāšanās vietu ir aizņemtas.

Kā ziņots, nedēļas nogalē, Pļaviņu HES ūdens pietecei pārsniedzot elektroenerģijas ražošanā izmantojamo ūdens daudzumu, tiek atvērti ūdens pārgāznes aizvari, elektroenerģijas ražošanā neizmantoto ūdeni no ūdenskrātuves pārvadot pār pārgāzni, aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Ūdens pietece pārsniedz 3000 kubikmetrus sekundē. Šobrīd, palu laikā, Pļaviņu HES ar pilnu jaudu strādā visi desmit hidroagregāti. Tomēr ūdens daudzums, kas caur tiem var izplūst, lai arī liels, tomēr ir ierobežots. Tādēļ, kad pietece pārsniedz elektroenerģijas ražošanai izmantojamo, tiek atvērti stacijas aizvari, elektroenerģijas ražošanā neizmantoto ūdeni no ūdenskrātuves pārvadot pār pārgāzni.

"Ik reizi palu laikā vai tad, kad applūst teritorijas Daugavas augštecē, atskan nekompetenti viedokļi, ka to ir iespējams mazināt ar Pļaviņu HES darbību vai arī, ka aizvari tiek atvērti tieši tādēļ, lai mazinātu plūdus. Tie ir mīti. Pļaviņu HES ūdenskrātuves ietekmes zona nevar būt augstāka par vietu, kur upes gultnes reljefs kļūst augstāks par ūdenskrātuvē uzturēto līmeni. Otrs mīts - aizvari tiek pacelti tādēļ, ka ūdens masas apdraud stacijas drošumu," norāda "Latvenergo".

Kā skaidro uzņēmumā, tiesa, ka elektroenerģijas ražošanai jābūt drošai, un tas ir faktors, kas tiek ņemts vērā, tomēr primāri aizvari tiek pacelti tādēļ, ka pietece pārsniedz hidroagregātu caurplūdes iespējas un ūdens, kas to pārsniedz un ko nevar izmantot elektroenerģijas ražošanai, tiek pārvadīts pār pārgāzni, lai novērstu hidromezgla pārplūšanas riskus.

"Latvenergo" aicina iedzīvotājus izmantot iespēju un aplūkot skatu, kāds Pļaviņu HES iepriekšējo reizi īslaicīgi bija redzams pirms sešiem gadiem, kad pavasara periodā Daugavā bija liels ūdens pieplūdums. Pļaviņu HES ir stratēģiskas nozīmes būve, tādēļ, lai apskate būtu netraucēta, "Latvenergo" aicina pievērst uzmanību drošības prasībām.

"Latvenergo" lūdz ievērot stacijas teritorijas brīdinājuma zīmes un nepārkāpt teritoriju. Stingri aizliegts izmantot dronus HES filmēšanai un fotografēšanai.

Nav iespējams prognozēt, cik ilgi aizvari būs atvērti - tas ir atkarīgs no ūdens pieteces upē, ko savukārt galvenokārt nosaka tās lielākais sateces baseins 70% apmērā, kas ir ārpus Latvijas teritorijas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Lasiet arī

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.