Plāno veidot jaunu dzīvojamo rajonu ekskluzīvā Liepājas vietā

Sabiedrība
VS.LV 18:35, 16.03.2023 0

Izstrādāts lokālplānojums un saistošie noteikumi par zemesgabalu Klaipēdas ielā 138, Liepājā, kas paredz šo ekskluzīvo teritoriju netālu no pludmales attīstīt kā jaunu dzīvojamo rajonu, informēja Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Zita Lazdāne.

 

Ceturtdien, 16.marta Liepājas valstspilsētas attīstības komitejas sēdē tika izskatīts jautājums par Klaipēdas ielas 138 zemesgabala lokālplānojumu, kas groza esošo Liepājas pilsētas teritorijas plānojumu konkrētajam zemesgabalam, paredzot šo teritoriju atvēlēt jaunu mājokļu būvniecībai. Saistībā ar to, ka Liepājā pietrūkst labas kvalitātes dzīvojamās platības, jaunu dzīvojamo rajonu attīstība ir stratēģiski nozīmīgs lēmums. Liepāja ir aktīva pilsēta ar ambicioziem attīstības plāniem, tai skaitā jaunu attīstības projektu realizācijā ar mērķi radīt jaunas darbavietas, līdz ar to paredzot arī jaunu dzīvojamo platību nodrošināšanu un dzīvojamo rajonu attīstību.

Lokālplānojuma mērķis ir grozīt Liepājas pilsētas teritorijas plānojumu, lai radītu priekšnoteikumus dzīvojamās un publiskās apbūves teritorijas attīstībai, paredzot mazstāvu un daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju, kā arī pakalpojuma objektu būvniecību, vienlaicīgi nodrošinot rekreācijas iespējas tiešā mājokļu tuvumā.

"Arī uzņēmēji kā vienu no problēmām, kas bremzē attīstību, nosauc labas kvalitātes mājokļu trūkumu pilsētā. Šajā kontekstā jāuzsver tieši kvalitāte - kvalitatīvi dzīvokļi īpašā lokācijā var dot iespēju iekustināt patlaban stagnējošo mājokļu tirgu. Esošās apbūves atjaunošana un renovācija var būt viens risinājums, bet nepieciešams arī plašāks mērogs. Klaipēdas ielas rajons ar savu ekskluzīvo novietojumu tuvu jūrai ir Latvijas mērogā unikāla vieta, tāpēc šis lokālplānojums nosaka tā rezervējumu tieši dzīvojamai un ne citām funkcijām, kā tas bija līdz šim," atzina Liepājas valstspilsētas arhitekts Uģis Kaugurs.

Plānojums ietver teritoriju pie pilsētas dienvidu robežas starp Pērkones kanālu un Baltijas jūru 25,4 hektāru platībā. Zemesgabals robežojas ar Vētru ielu ziemeļos un pilsētas robežu dienvidos, tā vidusdaļā atrodas fortifikācijas būve - Liepājas cietokšņa baterija Nr. 8 jeb Dienvidu forti. No agrāk viengabalainā zonējuma detalizēti izdalīti vairāki, ņemot vērā blakus esošo apbūvi, apkārtējās dabas vērtības un līdz šim izstrādātos plānošanas dokumentus.

Lielākā daļa no plānojuma teritorijas atvēlēta mājokļu attīstības funkcijai - dzīvošanai atvēlēti zemesgabala dienvidi un daļa no ziemeļiem. Ziemeļu daļā paredzēta daudzdzīvokļu dzīvojamā apbūve - pie Klaipēdas ielas nosakot ēku maksimālo atļauto augstumu līdz deviņiem stāviem, pakāpeniski uz jūras pusi pārejot līdz piecu stāvu apbūvei. Savukārt dienvidos paredzēta mazstāvu dzīvojamo māju apbūve līdz trīs stāvu augstumam. Plānojuma centrālā daļa atvēlēta atpūtai, apstādījumiem un rekreācijai.

Tāpat plānojumā detalizēti izstrādāti teritorijas izmantošanas apbūves noteikumi, nosakot apbūves izvietojuma zonas, apbūves blīvumu un augstumu, kā arī izstrādāta vienota publiskā struktūra (gājēju un velosipēdu ceļi, ielas un inženiertīkli) ar apkārtējo teritoriju.

Gala lēmumu par lokālplānojuma apstiprināšanu deputāti pieņems nākamajā domes sēdē, kas norisināsies 23.martā.

Iepazīties ar teritorijas funkcionālo zonējumu un galvenajām izmantošanas iespējām var šeit.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.