Vāc parakstus par akcīzes nodokļa atcelšanu kafijai

Sabiedrība
LETA 11:55, 06.03.2023 0

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par akcīzes nodokļa atcelšanu kafijai.

 

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Mārtiņš Drungils. Viņš ir pamanījis, ka Latvijā kafija maksā dārgāk, salīdzinot ar Igauniju un Lietuvu, secinot, ka kafijai ir piemērots akcīzes nodoklis.

"Latvija ir viena no retajām Eiropas valstīm, kuras likumdošana paredz akcīzes nodokli par kafiju. Šis nodoklis tradicionāli ir piemērots precēm, kuras ir kaitīgas cilvēkam un apkārtējai videi, un tas palielina kafijas gala cenu par 1,42 eiro kilogramā," skaidroja idejas autors, piebilstos, ka iznākumā valsts prasīto akcīzes nodokli maksā kafijas gala patērētajs, bet kafijas kaitīgums galvenokārt tiek pamatots ar faktu, ka Pasaules veselības organizācija (PVO) 1991.gadā kafiju klasificēja 2B grupā, kas norāda, ka šīs vielas var būt "iespējami kancerogēnas cilvēkiem".

Taču PVO un Starptautiskā vēža pētniecības aģentūra (IARC) 2016.gada 15.jūnijā preses relīzē atzina, ka, "rūpīgi pārskatot vairāk nekā 1000 pētījumu, tika konstatēts, ka nav pietiekami pārliecinošu pētījumu, kas pierādītu kafijas iespējamo kancerogēno iedarbību uz cilvēkiem". Līdz ar to kafija no 2016.gada iedalās 3.grupā, kas norāda, ka šīs vielas "neklasificējas, kā kancerogēnas".

Vienīgi tika atrasti pētījumi, kas norāda, ka ļoti karstu dzērienu (virs 65 grādu pēc Celsija) lietošana var izraisīt barības vada vēzi, kas gan attiecas uz visiem karstajiem dzērieniem.

Drungils norādīja, ka ar laiku arvien vairāk tiek pierādīts, ka mērens kafijas patēriņš var uzlabot cilvēka veselību. Kafija tiek arī uzskatīta par vienu no galvenajiem polifenolu avotiem austrumeiropiešu uzturā. Kafijas labvēlīgā ietekme uz cilvēka veselību galvenokārt tiek pamatota uz tās daudzveidīgo bioloģiski aktīvo komponentu klāstu. Apstiprināti arī ir pētījuma dati, ka austrumeiropiešu vidū kafijas patēriņš tiek sasaistīts ar samazinātu mirstības risku, citējot vairākus pētījumus, skaidroja iniciatīvas autors.

Tāpēc viņš rosina atcelt akcīzi kafijai. Viņaprāt, atceļot akcīzi kafijai, primāri iegūs gala patērētājs, izlīdzinot sadārdzinājumu salīdzinājumā ar Baltijas kaimiņvalstīm. Tāpat tiktu noņemti lieki birokrātiski slogi gan esošajiem kafijas biznesā iesaistītajiem, gan jauniem uzņēmumiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.