Ceriņš: Līdz 2026.gadam iedzīvotājiem latviešu valoda jāzina sarunvalodas līmenī

Sabiedrība
LETA 13:15, 28.02.2023 0

Valdībai ar valodas apmācību programmu atbalstu jāpanāk, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs līdz 2026.gadam ir apguvis latviešu valodu vismaz sarunvalodas līmenī, uzskata Saeimā nepārstāvētās partijas "Kustība "Par!"" ("Par") izpilddirektors un valdes loceklis Miks Celmiņš.

 

"Par" izpilddirektors arī vērš uzmanību, ka valdībai ir jāuzlabo pieeja, kā veicināt latviešu valodas lietošanu ikdienas saziņā. "Iespējams ir nepieciešams noteikt vienu atbildīgu institūciju par valodas apmācību un valodas politiku valstī," presei izplatītajā viedoklī pauž Celmiņš.

Valodas apmācība jānosaka kā viens no primārajiem šīs valdības uzdevumiem, jaunpienācējus laikus iekļaujot šajā procesā, atzīmē Celmiņš. "Ikvienam, kas Latviju sauc par savām mājām, ir jāprot sarunāties latviski," pauž "Par" izpilddirektors, kurš norāda uz dažādām cilvēku grupām, kuras atbilst šai kategorijai.

Partijas pārstāvis norāda, ka latviešu valodas kursiem jābūt pieejamiem ikvienam Latvijā dzīvojošajam - ārvalstu studentiem augstskolās, citiem migrantiem savos uzņēmumos, nepilsoņiem un citu valstu pilsoņiem gan par maksu, gan bezmaksas kursos visā Latvijā.

Celmiņš atzīmē, ka pēc sarunvalodas līmeņa sasniegšanas ikvienam ir jābūt iespējai valodu turpināt apgūt arī "teicamā līmenī iespējami ātri". Taču pašlaik valodas apmācība ir atstāta pašplūsmā un tā nav viena no primārajām valstiskām prioritātēm, par ko liecina nepieciešamo finanšu resursi nepiešķiršana, pauž partijas politiķis.

Valdības piešķirtais finansējums ļaus apgūt latviešu valodu tikai ap 400 trešo valstu pilsoņiem, norāda "Par" valdes loceklis, kurš uzsver, ka tas noteikti nav pietiekami. Celmiņš atzīmē, ka vēl atsevišķi 2023.gadā paredzēts piešķirt papildu finansējumu, kas sekmētu aptuveni 1000 ukraiņiem apgūt latviešu valodu.

Arī saistībā ari Imigrācijas likuma regulējumu, kas paredz aptuveni 25 000 Latvijas iedzīvotāju, kas ir Krievijas pilsoņi, apliecināt valodas zināšanas konkrētā līmenī līdz 1.septembrim, Celmiņš norāda, ka tā ir valsts izšķiršanās, vai likt Latvijas iedzīvotājiem likt manīt, ka viņi šeit nav vēlami, vai arī nodrošināt, ka ikvienam "ir iespēja ātri, ērti, lēti vai bezmaksas apgūt latviešu valodu".

"Par" 14.Saeimas vēlēšanās startēja partiju apvienības "Attīstībai/Par!" sarakstā, kas neiekļuva parlamentā, no 5% barjeras pārvarēšanas atpaliekot tikai par dažiem simtiem balsu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.