Cert.lv: Piektdien DDoS uzbrukumu intensitāte varētu palielināties

Sabiedrība
LETA 07:08, 22.02.2023 0

Piektdien, 24.februārī, kad apritēs gads kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, piekļuves atteices jeb DDoS uzbrukumu intensitāte varētu palielināties, aģentūrai LETA pavēstīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārstāve Madara Krutova.

 

Viņa norādīja, ka "Cert.lv" sadarbībā ar partneriem pastiprināti uzraudzīs kibertelpā notiekošo.

Vienlaikus "Cert.lv" aicina iedzīvotājus būt pacietīgiem, ja kāds resurss piedzīvos lēndarbību vai īslaicīgi nebūs pieejams.

Krutova atzīmēja, ka kopumā gada sākums kibertelpā no kiberuzbrukumu skatu punkta vērtējams kā salīdzinoši mierīgs, un bez nozīmīgiem incidentiem ar ilgtermiņa ietekmi.

Februārī novērotas vairākas apjomīgas pikšķerēšanas kampaņas bankas "Citadele" vārdā, kur pamatā krāpnieku mērķis bija iegūt lietotāju piekļuves datus, panākot, ka pats lietotājs tos ievada viltus mājaslapā. Atsevišķos gadījumos tika saņemta informācija arī par inficētiem pielikumiem.

Īsi pirms Valentīndienas vairākas ārvalstu vēstniecības Latvijā saņēma mērķētus e-pastus ar saiti inficēta faila lejupielādei. Neviens no "Cert.lv" identificētajiem saņēmējiem uzbrukumā necieta.

"Cert.lv" pārstāve norādīja, ka Krievijas agresīvo politiku atbalstošo kiberaktīvistu uzbrukumi kampaņveidīgi turpinās. Arī februārī novēroti DDoS uzbrukumi vairākiem valsts iestāžu resursiem. Uzbrukumi sadarbībā ar VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" un tehnoloģiju uzņēmumu SIA "Tet" tika veiksmīgi atvairīti un neradīja ilgstošus traucējumus to pakļauto sistēmu darbībai.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Ēka var sagrūt: Ogrē daudzīvokļu mājas iedzīvotājiem jāatstāj dzīvokļi

Ogrē Draudzības ielas 4 daudzīvokļu ēkas iedzīvotājiem nekavējoties jāatstāj dzīvokļi ēkas bīstamības dēļ, apstiprināja pašvaldībā.

Sabiedrība Maksas neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumi Latvijā pieaugs par 9%

Pērn mazāk nekā divas trešdaļas pacientu maksāja ārstiem, kuri ieradās viņu mājās.

Sabiedrība Lūdz CSDD viest skaidrību par mopēdiem līdzīgu braucamo lietošanu uz ietvēm

Rīgas dome lūgusi Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSDD) viest skaidrību par to, vai pa ietvēm patlaban braucošie mopēdiem līdzīgie braucamie patiešām ir elektrovelosipēdi, par kādiem tie tikuši reģistrēti.

Sabiedrība Otrdienas rītā iespējama vilcienu atcelšana dzelzceļa posmā Saulkrasti-Skulte

Otrdienas rītā vilciena tehnisku iemeslu dēļ iespējama vilcienu atcelšana dzelzceļa posmā Saulkrasti-Skulte, tviterī informē AS "Pasažieru vilciens" pārstāvji.

Lasiet arī

Pasaule Igaunijas valsts iestādes piedzīvojušas līdz šim lielāko kiberuzbrukumu

Nedēļas nogalē daudzu Igaunijas valsts iestāžu tīmekļa vietnes skāra līdz šim lielākais piekļuves atteices (DDoS) uzbrukumu vilnis, taču, pateicoties veiktajiem pasākumiem, to ietekme nebija liela, vēsta laikraksts "Postimees".

Ekonomika Privātie uzņēmēji Latvijā saņems finansējumu dalībai kiberdrošībā (+VIDEO)

Noteikumi par konkrētas grantu programmas īstenošanu tiek virzīti atsevišķi.

Sabiedrība Pret hibrīdo agresiju: jaunieši tiek iesaukti kiberkaraspēkā (+VIDEO)

Izaicinājumā var piedalīties ikviens Latvijas Republikas valstspiederīgais vecumā no 14 līdz 24 gadiem.

Pasaule Pērn lielākajā daļā gadījumu kiberapdraudējuma avots bijusi Krievija - SAB

Pērn situācija Latvijas kibertelpā turpinājusi saglabāties stabila un uzbrukumu intensitāte, līdzīgi kā iepriekšējā gadā, ir bijusi mainīga - tie realizēti viļņveidīgi, turklāt lielākajā daļā gadījumu kiberapdraudējuma avots bijusi Krievija, pagājušā gada darbības pārskatā norādījis Satversmes aizsardzības birojs (SAB).