Ekonomiskās grūtības daudziem Latvijas iedzīvotājiem, kas nedēļas nogalēs vai pēc smagas darba dienas saspringumu noņem ar glāzi kāda grādīga dzēriena, liek meklēt alternatīvus risinājumus. Valstī atkal sācies pašdarinātā jeb kandžas ražošanas bums! VS.LV intervēja šī aroda meistarus.
Savām vajadzībām dzen cik gribi
Latvijas likumdošana pieļauj, ka savām vajadzībās šmakovku var taisīt ikviens. Bet, ja esi to nolēmis tirgot, tāpat vien to darīt nevar, tas būs pretlikumīgi. Protams, situāciju nevar salīdzināt ar 20. gadsimta ASV alkohola aizlieguma laiku 20. un 30. gados vai Padomju Savienību 80. gados Gorbačova pretalkohola kampaņas laikā, kad atrodot kandžas aparātu, tevi uzreiz varēja iesēdināt aiz restēm... Visticamāk, šobrīd Latvijā gandrīz katrā lauku sētā ir šmakovkas ražošanas iekārta.
Piekrastes ciematā Kalngalē kandžas ražošanā apvienojušies divi pensionēti kaimiņi - Aleksandrs un Teodors. Abi labprātāk lieto veikalā pirktus dzērienus, piemēram, viskiju. Bet arī šmakovkai ar ābolu garšu nav ne vainas.
Aleksandram ir kvalitatīvs aparāts dzēriena pagatavošanai, toties Teodors ir aizņemts ar izejvielu vākšanu un mājas brūvējuma gatavošanu. Viņa dārzā aug deviņas ābeles, kas ir galvenā kandžas sastāvdaļa.
Lēti un jautri! Tikai darbs jāiegulda
Augļu dzēriena galvenā priekšrocība ir izejvielu pieejamība un tā lētums. Ja āboli ir saldi, tad rūgšanas procesam cukuru nevajag. Ar savvaļas raugu fermentācijas periods ilgst aptuveni 30-45 dienas. Tad tiek iegūts gatavs produkts, ko var likt kandžas aparātā.
Abi eksperti ir vienisprātis, ka ir ļoti svarīgi pievērst uzmanību cukura daudzumam – to pievienojot, zūd daļa ābolu garšas. Tomēr ražošanai nepieciešamas ievērojams darbaspēks – ābolus jāsasmalcina līdz biezenim vai smalkgraudainai putrai. Iepriekšēja sagatavošana ietver ābolu serdes izgrebšanu un puves nogriešanu. Biezenim ir piemērots tikai augļa mīkstums un miza. Ja ābolu biezenim nepievieno raugu, tad augļus nemazgā, bet tikai noslauka ar tīru dvieli.
Vienkāršākā recepte ietver šādas produktu proporcijas:
āboli - 15 kg;
ūdens - 10 l;
cukurs - 2 kg;
raugs 50 g (vai 10 g sausais).
Saturu uzraudzē un tas ir gatavs destilācijai kandžas aparātā.
Labākais veids, kā destilēt uzrūgušo ābolu masu, ir izmantot tvaika ģeneratoru. Šajā gadījumā destilācijas kubs tiek uzkarsēts ar tvaiku, un deguma un citu smaku piejaukums ir pilnībā izslēgta. Ja sildīšanai izmanto atklātu uguni, tad destilācijas kubu vispirms lēnām uzkarsē un tikai tad sāk vārīt.
Kur iegādāties ierīci?
Kā noskaidroja VS.LV, Rīgā ir vairāki specializēti veikali, kuros var iegādāties stiprā alkohola ražošanas aparātus, kā arī iekārtas, kas izmēra alkohola %.
Ja vēlaties kaut ko lētāku, tirgošanās portālos pārdod diezgan masīvas iekārtas, ar kurām var piedzirdīt veselu futbola komandu.
Ja šmakovku dzīsiet uz atklātas uguns, vajadzētu padomāt par drošiem darba apstākļiem. Saprotams, ka to nedrīkst darīt dzīvoklī.
Voldemārs Burkēvics