Raidītāji Rīgas centrā slimības neizraisa, apgalvo zinātnieki

Sabiedrība
EKSKLUZĪVI! 10:37, 07.02.2023 0

Vs.lv redakcija saņēma jautājumu no Rīgas centra iedzīvotājiem, kurus satrauc Latvijas Valsts televīzijas un radio centra torņa Ērgļu ielā elektromagnētiskā starojuma ietekme. Mūsu korespondents vērsās pie Rīgas Stradiņa universitātes docētāja, Dr.med. Vladimira Voicehovska.

 
Foto: vs.lv

Bija laiks, kad grūtniecēm bija bail braukt tramvajā!

Pēc viņa teiktā, radioviļņi, ko šī iekārta izplata, iedzīvotājiem apdraudējumu nerada. «Ja tu negulēsi uz antenas izstarotāja», - piebilda ārsts.

V. Voicehovskis atgādināja, ka pirms aptuveni trīs gadu desmitiem Latvijā bija liels sabiedrības sašutums pret Skrundas lokatoru, ko līdz 90. gadu beigām izmantoja Krievijas militāristi. Tomēr arī šajā gadījumā medicīna nefiksēja attiecīgas novirzes: «Tās antenas virziens uzreiz bija uz augšu, tā arī bija paredzēta raketes tuvināšanai». Garīgās atpalicības gadījumu esamību radiolokācijas stacijas rajonā dzimušajiem bērniem ārsts neuzskata par saistītu ar elektromagnētisko starojumu, drīzāk tas saistāms ar alkohola ietekmi, kas nekontrolējami tika lietota.

Kopumā daudzi jauninājumi zinātnē un tehnoloģijā rada bažas, atgādināja eksperts: «20. gadsimta sākumā tika uzskatīts, ka grūtniecēm nevajadzētu braukt ar tramvaju: var izraisīt spontānu abortu un augļa deformācijas».

Vai radars mīl meitenes?

Taču savā pētījumā vietnei Arsts.lv Dr.biol. Antons Kolodinskis norādīja, ka pastāv noteikta lokatora bioloģiskā ietekme: «Radara starojuma zonā iedzīvotājiem par 25% vairāk dzima meiteņu. Līdzīga sakarība ir atklāta arī ASV Vašingtonas alumīnija ražošanas rūpnīcā strādniekiem, kuru darbs saistīts ar lielām elektriskām strāvām».

Zinātnieks biologs arī uzskata, ka mobilajiem tālruņiem ir būtiska psiholoģiska ietekme uz bērniem.

«Svarīgākais jautājums, kas jārisina jaunām ģimenēm ar maziem bērniem, ir – kādā vecumā varētu ļaut bērnam lietot mobilo telefonu. Mobilajos telefonos pieejams milzīgs skaits dažādu spēļu, un tās var radīt atkarību, kas ir vēl sliktāk nekā magnētiskā lauka ietekme.

Piemērotāks brīdis, kad uzdāvināt mobilo, ir tad, kad bērns sāk apmeklēt skolu 1. klasē, jo tādā vecumā jau var noslēgt vienošanos un bērns var piekrist vecāku noteikumiem, kā, kādā nolūkā un cik ilgu laiku var izmantot šo ierīci», - iesaka A.Kolodinskis.

Voldemārs Burkevics (teksts un foto)

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Abu Meri sola rudenī samazināt recepšu zāļu cenu par 15-20%

Mēs nevaram atkāpties no solījuma rudenī samazināt recepšu zāļu cenu par 15-20%, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Rīga stājas spēkā elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumi

No šodienas Rīgā stājas spēkā koplietošanas elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumi.

Sabiedrība Rīgā norisināsies tradicionālais «Kritiskās masas» velobrauciens

Rīgā šodien norisināsies tradicionālais "Kritiskās masas" velobrauciens, liecina organizatoru sniegtā informācija.

Sabiedrība Latvijā būs izmaiņas 467 reģionālo autobusu maršrutos

Šodien, 4.maijā un 6.maijā, būs izmaiņas 467 reģionālo autobusu maršrutos visā Latvijā, informē Autotransporta direkcijā (ATD).

Lasiet arī

Sabiedrība Ādažu poligonā notiks militārās mācības CAT 24

No šodienas līdz 4.maijam Ādažu militārajā poligonā notiks NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadīto militāro mācību "CAT 24" aktīvā fāze, informē Nacionālie bruņotie spēki.

Sports Porziņģis iedzīvojies ikra muskuļa sastiepumā

Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Austrumu konferences ceturtdaļfināla spēlē iedzīvojies ikra muskuļa sastiepumā, otrdien pavēstīja viņa pārstāvētā Bostonas "Celtics".

Pasaule Lielbritānijā skolā jaunietis sadūris trīs cilvēkus

Lielbritānijā trešdien aizturēts 17 gadus vecs jaunietis, kurš tiek turēts aizdomās par trīs cilvēku saduršanu skolā Anglijas ziemeļos, paziņojusi policija.