Levitu uztrauc Latvijā notiekošās neparedzētās situācijas. Kaut kas jādara!

Sabiedrība
VS.LV 16:22, 25.01.2023 0

Nepieciešami risinājumi, kas ļautu valdībai un pašvaldībām ātri reaģēt uz neparedzētām situācijām, šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) preses konferencē teica Valsts prezidents Egils Levits. Viņa ieskatā, ir nepieciešamas izmaiņas normatīvos, kas vajadzības gadījumā ļautu ātrāk īstenot iepirkuma procedūras un ātrāk varētu novērst, piemēram, plūdu sekas Jēkabpilī.

 

Savukārt Kariņš uzsvēra, ka ir nepieciešama domāšanas maiņa un likumu interpretācijas maiņa no tiesībsargājošo iestāžu puses.

Jēkabpils pašvaldība plūdu laikā reaģējusi ātri, tika pievesti nepieciešamie materiāli, lai labotu drūpošo dambi un novērstu lielākas teritorijas applūšanu.

Taču tagad, lai paspētu līdz nākamajam pavasarim salabot dambi, esot gandrīz nepieciešams izsludināt ārkārtas situāciju, lai varētu ātrāk organizēt iepirkumus, piebilda Ministru prezidents.

Viņš atzina, ka šobrīd pastāvot bažas, vai pēc plūdu krīzes, varēs pagūt paveikt nepieciešamos drošības darbus, lai uz nākamo sezonu dambis būtu stiprāks un gatavs pasargāt iedzīvotājus.

Viņš kā piemēru minēja Latvijas austrumu robežas sakārtošanu, kad tiesībsargājošās iestādes esot pārāk šauri interpretējušas likuma normas.

Viņš uzsvēra, ka negrib ietekmēt tiesībsargājošās iestādes, bet esot nepieciešama atklāta diskusija un vienota izpratne, lai nošķirtu vēlmi iedzīvoties uz valsts mantas izšķērdēšanu, par ko esot jāsoda, no formālām, tehniskām nepilnībām, lai nebremzētu iedzīvotāju drošībai svarīgus iepirkumus.

Kariņš piebilda, ka nedrīkst strādāt tikai kā likuma burta kalpi un kavēt valstij nozīmīgas lietas, šajā gadījumā aizsargdambja izbūvi.

Kā ziņots, Valsts prezidents Levits aizvadītajā nedēļā apmeklēja Jēkabpili lai pārrunātu nepieciešamo ieguldījumu pilsētas infrastruktūras stiprināšanā pret plūdiem, kā arī pašvaldību civilās aizsardzības spējām un nacionāla līmeņa krīžu vadību.

Tiekoties ar Levitu, Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP) uzsvaru lika uz vēl darāmajiem darbiem.

Ragainis stāstīja, ka tuvākie veicamie darbi ir dambja stiprināšana, lai tas izturētu pavasaru plūdus, bet vasarā plānots darīt visu, lai jau nākamā gada palus sagaidītu ar lielāku dambja stiprību un noturību.

Savukārt trešais darba posms iekļautu jau paplašinātu darbību, kas tiktu veikta ilgtermiņā, lai paplašinātu dambi tā, lai nākotnē ūdens pilsētā neieplūsts.

Pēc tikšanās secināts, ka nepieciešams finansējums glābšanas darbiem, kā arī turpmākiem dambja uzturēšanas darbiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Lasiet arī

Kriminālziņas Muita atklāj 10,4 miljonu nelegālu cigarešu kravu

Muitnieki septembra sākumā Liepājas ostā atklājuši 520 000 paciņu jeb 10,4 miljonus nelegālu cigarešu "Marlboro", kas bija noslēptas kādā kravas automašīnā, kas bija ceļā uz Vāciju, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).