Saeimas komisijā spriedīs par Bērna mājas ieviešanu Latvijā

Sabiedrība
LETA 04:44, 24.01.2023 0

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē šodien plkst.10 spriedīs par "Barnahus" jeb Bērna mājas ieviešanu Latvijā.



Sēde notiks Saeimas komisiju sēžu zālē Jēkaba ielā 6/8, 306.telpa (5.stāvs).

Uz sēdi aicināti Labklājības ministrijas, Saeimas Juridiskā biroja, Sabiedrības integrācijas fonda, Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, Tieslietu ministrijas, Valsts policijas, Ģenerālprokuratūras, Valsts tiesu medicīnas ekspertīžu centra, VSIA "Autotransporta direkcija", VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija", VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca", Tiesībsarga biroja, Rīgas Sociālā dienesta, Rīgas bāriņtiesas un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Jau ziņots, tiek rosināts Latvijā izveidot Bērna māju, kurā nodrošinās nepieciešamo atbalstu vardarbībā cietušiem bērniem, tostarp saudzīgu nopratināšanu kriminālprocesuālām vajadzībām, kā arī veiktas ārsta apskates un medicīniskā ekspertīze. Tajā nodrošinās konsultatīvu atbalstu cietušā bērna ģimenei, kā arī organizētas starpintitūciju tikšanās un saskaņotas darbības turpmāk cietušajam bērnam nepieciešamo atbalsta pasākumu plānošanā un īstenošanā dzīvesvietā.

Paredzēts, ka Bērna māja atradīsies Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas telpās.

Labklājības ministre Evika Siliņa (JV) iepriekš skaidroja, ka Bērna māja ir ilgi lolots projekts bērna labāko interešu ievērošanā, ja bērns ir cietis no seksuālas vardarbības. Šīs situācijas ir ārkārtīgi sensitīvas un sāpīgas, un visbiežāk bērna liecība ir vienīgais pierādījums. Ir būtiski nodrošināt drošu un atbalstošu vidi, sniegt medicīnisku un psiholoģisku atbalstu bērnam un pēc iespējas mazāk atgādināt par notikušo, uzsvēra ministre.

Bērna māja darbosies Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas struktūrvienības paspārnē. Līdz šim Bērnu mājas sadarbības modelis nav normatīvi reglamentēts, bet tagad to paredz likumprojekts par grozījumiem Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas šodien atbalstīts valdībā.

Bērna mājas izveides mērķis ir novērst vardarbībā cietušo bērnu atkārtotu emocionālu traumēšanu un atkārtotu kļūšanu par cietušajiem noziedzīgos nodarījumos. Bērna māja Latvijā darbosies kā kompetenču centrs un vienas pieturas aģentūra darbā ar bērniem, kas cietuši noziedzīgos nodarījumos, kas saistīti ar vardarbību, īpašu uzmanību pievēršot noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību.

Prognozēts, ka Bērna māja sāks darbu 2023.gada maijā.

"Barnahus" nosaukums ir aizgūts no Islandes, kas bija pirmā valsts Eiropā, kura jau 1998.gadā aizsāka šāda datos balstīta starpinstitucionāla sadarbības modeļa veidošanu.

Likumprojektā paredzēti arī citi Bērnu tiesību aizsardzības likuma pilnveidojumi. Piemēram, ir paredzēts, ka turpmāk gadījumos, kad bērnu adoptē viņa radinieks vai, ja tiek adoptēts otra laulātā bērns, bērnu var adoptēt uz ārvalsti bez Ārvalstu adopcijas komisijas atzinuma. Tāpat tiks noteikts, ka par viesģimeni nedrīkst būt persona, kura sodīta par tīšu noziedzīgu nodarījumu, kas saistīts ar vardarbību vai vardarbības piedraudējumu, līdz dienai, kad sodāmība dzēsta vai noņemta.

Vienlaikus paredzēts noteikt Latvijas Goda ģimenes apliecības informācijas uzkrāšanas un analīzes sistēmas darbības tiesisko ietvaru - noteikt informācijas sistēmas pārzini, informācijas sistēmas mērķi, institūcijas un personas, kuras ir tiesīgas apstrādāt sistēmā iekļauto informāciju.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.