Šuvajevs: Diskusijas par prioritārajiem pasākumiem budžetā nav caurspīdīgas

Sabiedrība
LETA 17:49, 04.01.2023 0

Valdībā notiekošās diskusijas par šī gada valsts budžetā atbalstāmajiem prioritārajiem pasākumiem nav caurspīdīgas, tāpēc pieņemtie lēmumi var būt nekvalitatīvi, sarunā ar aģentūru LETA vērtēja Saeimas frakcijas "Progresīvie" deputāts Andris Šuvajevs.

 
Foto: LETA

Trešdien Finanšu ministrijas (FM) sāktās diskusijas ar citām ministrijām par prioritārajiem pasākumiem šī gada valsts budžetā ir vissvarīgākais brīdis visa budžeta pieņemšanas procesa laikā, uzskata politiķis. Šīs diskusijas noteiks, kuri prioritārie pasākumi tiks atbalstīti un kādā apjomā tas tiks darīts, pamatoja Šuvajevs.

Deputāts norādīja, ka, spriežot pēc iepriekšējās pieredzes, diskusiju gaitā pieņemtie lēmumi, visticamāk, tiks apstiprināti valdībā un Saeimā bez būtiskām izmaiņām. Līdz ar to svarīgākie lēmumi saistībā ar valsts budžetu tiks pieņemt pašlaik, pauda "Progresīvo" pārstāvis.

Tomēr šīs diskusijas nav pieejamas ne plašākai sabiedrībai, ne arī opozīcijas deputātiem - līdz šim tās nav tikušas arī protokolētas vai ierakstītas, atzīmēja Šuvajevs. Tāpēc neesot iespēju uzzināt diskusiju saturu un ir grūti spriest, cik tās ir detalizētas.

Kā piemēru politiķis iezīmēja 2022.gada valsts budžeta projektā spriesto par finansējuma piešķiršanu onkoloģijas pasākumiem. Lūgtais finansējums esot bijis 100 miljoni eiro, taču valsts šiem pasākumiem piešķīrusi 30 miljonus eiro. Šuvajeva ieskatā, ir grūti saprast, kāpēc tika piešķirta tieši trešdaļa, vai diskusijās ticis apsvērts, kādas tieši onkoloģijas plāna darbības tiks atbalstītas par šo summu, un cik detalizētas sarunas vispār ir bijušas. Līdz ar to nav arī saprotams, vai valdības pieņemtais lēmums atbilst nozares vajadzībām un ir tālredzīgs, uzskata deputāts.

"No jaunās valdības, kura sola ekonomikas transformāciju, es sagaidītu, ka šie lēmumi tomēr ir izdiskutēti pietiekami detalizēti un ka ar tiem ir iespējams iepazīties, lai tos varētu kritizēt, lai varētu uzdot jautājumus, vai lai tos varētu pilnveidot, ko opozīcija pavisam noteikti vēlas darīt," sacīja Šuvajevs.

"Būtu tikai normāli, ja šīs diskusijas būtu pieejamas, līdzīgi, kā, piemēram, visu Saeimas komisiju sēdes tiek ierakstītas un ir pieejamas sabiedrībai," sacīja parlamentārietis.

Taču, viņa ieskatā, labs pirmais solis būtu arī tikšanās norises, cilvēku, kuri piedalās, un apskatāmo jautājumu fiksēšana, kā arī pieņemto lēmumu pamatojuma sniegšana.

"Progresīvo" politiķis atzina, ka diskusijas saistībā ar valsts budžetu var būt sensitīvas un, iespējams, līdz šim ir bijis uzskats, ka būtu saprātīgi tās sabiedrībai neatklāt, jo tas apgrūtinātu lēmumu pieņemšanu. Pašlaik viss ir atkarīgs no politiskās vienošanās un tā, cik lielā mērā katrs koalīcijas partneris ir apmierināts ar viņa pārraudzītās nozares vajadzību segšanu, pauda Šuvajevs. Viņa ieskatā, tādā gadījumā sabiedrības klātbūtne noteikt varētu būt kā traucējošais faktors.

Kā ziņots, no trešdienas līdz 12.janvārim notiks diskusijas un jāpieņem lēmumi par valsts budžeta likumprojektā iekļaujamiem prioritārajiem pasākumiem 2023., 2024. un 2025.gadam, paredz valdības apstiprinātais grafiks.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Lasiet arī

Kriminālziņas Muita atklāj 10,4 miljonu nelegālu cigarešu kravu

Muitnieki septembra sākumā Liepājas ostā atklājuši 520 000 paciņu jeb 10,4 miljonus nelegālu cigarešu "Marlboro", kas bija noslēptas kādā kravas automašīnā, kas bija ceļā uz Vāciju, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).