VDD: Krievija un Baltkrievija pret Latviju ilgstoši īsteno dažādas provokācijas

Sabiedrība
LETA 11:44, 24.12.2022 0

Krievija un tās tuvākā sabiedrotā Baltkrievija pret NATO dalībvalstīm, tostarp Latviju, un to iedzīvotājiem jau ilgstoši īsteno dažādas provokācijas, aģentūrai LETA atzina Valsts drošības dienestā (VDD).

 

Šogad martā Latvijas policija medijiem izplatīja paziņojumu par to, ka meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1966.gadā dzimušo Allu Sokoļenko un 1966.gadā dzimušo Diānu Bahmutu, kuras 28.martā neieradās Latvijā no brauciena uz Baltkrieviju.

Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte šonedēļ aģentūrai LETA apliecināja, ka viena no pavasarī Baltkrievijā pazudušajām Latvijas valstspiederīgajām atgriezās Latvijā, bet otra tika aizturēta un atrodas apcietinājumā Baltkrievijā. Latvijas konsulāts Vitebskā personai iespēju robežās sniedz konsulāro palīdzību, kas ir tieša un individuāla.

Aleksandra Lukašenko vadītās Baltkrievijas medijos izplatīta informācija, ka Sokoļneko aizturēta pavasarī un "pēc Latvijas specdienestu rīkojuma vervējusi karavīrus, ievākusi datus un veidojusi kompromitējošas situācijas, kuras pēc tam kalpojušas kā iemesls vervēšanai."

Tāpat demonstrēts video ar it kā sievietes aizturēšanu un atrašanos, visticamāk, Baltkrievijas varasiestāžu kabinetā.

VDD aģentūrai LETA apstiprināja, ka ir informēts par šādu situāciju, tomēr plašākus komentārus nesniedza.

Vienlaikus dienests norāda, ka Krievija un tās tuvākā sabiedrotā Baltkrievija pret NATO dalībvalstīm, tostarp Latviju, un to iedzīvotājiem jau ilgstoši īsteno dažādas provokācijas.

Šādu provokāciju mērķis ir diskreditēt NATO dalībvalstis un to iedzīvotājus, kā arī piespiest ārvalstniekus īstenot prettiesiskas aktivitātēs Krievijas vai Baltkrievijas labā.

VDD vērš uzmanību, ka dienests jau vairākkārt ir brīdinājis Latvijas valstspiederīgos par drošības riskiem, apmeklējot Krieviju vai Baltkrieviju. VDD aicina Latvijas iedzīvotājus neceļot uz šīm valstīm.

Saskaņā ar Latvijas ĀM rīcībā esošo informāciju, šogad Baltkrievijā uz aizdomu pamata par dažādu "noziedzīgu nodarījumu" veikšanu ir aizturēti 12 Latvijas valstspiederīgie.

ĀM secina, ka aizturēto Latvijas valstspiederīgo skaits strauji pieauga pēc bezvīzu režīma ieviešanas 15.aprīlī, jo 2022.gadā Latvijas valstspiederīgie Baltkrievijā tika aizturēti pēc bezvīzu režīma ieviešanas.

Eglīte vērš uzmanību uz Baltkrievijas paziņojumu, ka arī 2023.gadā Latvijas valstspiederīgie Baltkrievijā varēs ieceļot bez vīzas, tāpēc ĀM joprojām stingri aicina Latvijas valstspiederīgos neceļot uz Baltkrieviju, jo tiesiskuma trūkuma dēļ Baltkrievijā Latvijas iespējas sniegt konsulāro palīdzību aizturētiem Latvijas valstspiederīgajiem ir ierobežotas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Lasiet arī

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.