Levits nesteigsies pieņemt lēmumu. Būt vai nebūt?..

Sabiedrība
LETA 21:10, 02.12.2022 0

Valsts prezidentam Egilam Levitam lēmuma pieņemšanai par Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtajiem grozījumiem Valsts pārvaldes iekārtas un Ministru kabineta iekārtas likumā izsludināšanu ir desmit dienas, un līdz ar lēmumu Latvijas pirmā persona arī paudīs savu viedokli, norādīja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane.

 

Kanāla "TV24" raidījumā "Nedēļa.Post scriptum" Valsts prezidents norādījis, ka patlaban nav pamatojuma ministra biedra amata izveidei Aizsardzības ministrijā (AM). Levits uzsvēra, ka līdz šim viņš nav redzējis labu pamatojumu ministra biedra amata nepieciešamībai AM, bet tāds varētu arī būt.

"Es nevaru izdalīt atsevišķu jomu aizsardzības politikā, kur tas būtu nepieciešams. Tas nav galīgais vērtējums, bet patlaban neredzu tādu nepieciešamību,” raidījumā pauda prezidents, taujāts, vai viņš uzskata par lietderīgu šāda amata izveidi un vai tas būtu uzticams "Apvienotā saraksta" pārstāvim, 14.Saeimas deputātam Igoram Rajevam.

Atbildot uz "TV 24" jautājumu, Valsts prezidents klāstīja, ka ministru biedri būtu vajadzīgi zināmās politikas jomās - augstākās izglītības un zinātnes jomā, digitalizācijas jautājumos, demogrāfijas, ģimenes un bērnu lietu jautājumos.

Tāpat Levits uzsvēra, ka saskaņā ar Satversmi, ar Valsts prezidentu jāsaskaņo aizsardzības un ārlietu ministru kandidatūras. Viņš augstu novērtēja pašreizējā ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) kandidatūru ārlietu ministra amatam un Ināras Mūrnieces (NA) kandidatūru aizsardzības ministra amata.

Saeimas vairākums 1.decembrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ministru kabineta iekārtas likumā, izveidojot jaunu - klimata un enerģētikas ministra - amatu. Par jauna ministra amata izveidi nobalsoja 52 koalīcijas deputāti, bet visi 45 klātesošie opozīcijas deputāti nobalsoja pret.

Topošajā ministrijā paredzēts apvienot jau strādājošus departamentus no Ekonomikas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijām, tādējādi jaunas izmaksas radīšot vien ministra un pāris vadošo ierēdņu algas, mierina ieceres aizstāvji.

Neoficiāli zināms, ka uz enerģētikas un klimata ministra amatu varētu pretendēt "Jaunās vienotības" pārstāvis Raimonds Čudars.

Tāpat 1.decembrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, apstiprinot topošās koalīcijas priekšlikumu par ministru biedru ieviešanu.

Iepriekš grozījumu tālāku virzību neatbalstīja parlamenta Juridiskā komisija. Tāpēc, pārmetot koalīcijai Saeimas procedūru neievērošanu, opozīcijas deputāti pieļāva pieņemto grozījumu apstrīdēšanu Satversmes tiesā.

Likumā noteikts, kas ministra biedrs pārzina atsevišķas nozares un politikas jomas, kas ietilpst attiecīgā ministra kompetencē un kuru pārziņu viņam ir noteicis ministrs, kā arī ministra uzdevumā pilda citus pienākumus. Ministra biedram būs padomdevēja tiesības valdības sēdēs.

Ministru biedrus iecels Ministru prezidents, tajā skaitā, premjers to varēs darīt pēc attiecīgās jomas ministra priekšlikuma. Ministra biedrs amatā varēs atrasties ne ilgāk kā attiecīgais ministrs.

Ministra biedrs būs līdzvērtīga amatpersona parlamentārajam sekretāram un atbilstoši noteiktajai kompetencei saskaņā ar attiecīgo ministru varēs dod rīkojumus valsts sekretāram, citām ministrijas amatpersonām un ministra pakļautībā esošo iestāžu vadītājiem.

Ministru kabinetam līdz 2023.gada 1.oktobrim jāiesniedz Saeimai likumprojektus par grozījumiem citos likumos, kas nepieciešami ministra biedra darbības nodrošināšanai.

Par likuma izmaiņām nobalsoja 52 jaunās koalīcijas deputāti, 36 Zaļo un zemnieku savienības, "Progresīvo" un "Stabilitātei" deputāti nobalsoja pret, bet visi klātesošie "Latvija pirmajā vietā" deputāti balsojumā izlēma nepiedalīties.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Lasiet arī

Kriminālziņas Muita atklāj 10,4 miljonu nelegālu cigarešu kravu

Muitnieki septembra sākumā Liepājas ostā atklājuši 520 000 paciņu jeb 10,4 miljonus nelegālu cigarešu "Marlboro", kas bija noslēptas kādā kravas automašīnā, kas bija ceļā uz Vāciju, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).