Darbu pie koalīcijas līguma varētu pabeigt līdz decembra vidum

Sabiedrība
VS.LV 18:14, 02.12.2022 0

Darbu pie koalīcijas līguma izstrādes valdību veidojošās partijas varētu pabeigt līdz decembra vidum.

 
Foto: LETA

Aģentūrai LETA politiskā spēka "Jaunā vienotība" (JV) pārstāvis Arvila Ašeradens sacīja, ka pašlaik ir iezīmējies, ka Valsts prezidents Egils Levits varētu izsludināt Saeimā pieņemto Ministru kabineta iekārtas likumu un Valsts pārvaldes iekārtas likumu 13.decembrī, sacīja Ašeradens. Pēc viņa teiktā, koalīcijas partneri plāno, ka uzreiz pēc tam - 14.decembrī - varētu virzīt valdības sastāvu balsojumam Saeimā.

Tāpēc vēl esot laiks diskusijām par koalīcijas līgumu. "Nākamnedēļ deklarācija, un pēc tam mēs ķeramies klāt nākamajiem jautājumiem," norādīja parlamentārietis.

Līgums būšot "klasisks un aprobēts", norādīja politiķis. Diskusijas, visticamāk, būšot nepieciešamas vien par jautājumiem, par kuriem koalīcijas partijām ir tiesības balsot atsevišķi jeb paturēt savu viedokli. Kā piemēru JV pārstāvis minēja, ka Nacionālajai apvienībai parasti tie ir ar pilsonību saistīti jautājumi.

Savukārt JV noteikti vēlēšoties paturēt tiesības balsot atšķirīgi jautājumos, kas ir saistīti ar Stambulas konvencijas ratificēšanu un Civilās savienības likumu, atzīmēja Ašeradens.

Kā pauda politiķis, jautājumi, par kuriem koalīcijas partneri varēs saglabāt atsevišķu nostāju no pārējām valdības partijām, esot iezīmējušies jau valdības deklarācijas izstrādes laikā, tāpēc lielākoties par tiem jau ir skaidrība.

Vaicāts, vai uz balsojumu Saeimā tiks virzīti arī ministru biedru kandidāti, Ašeradens atzīmēja, ka parlaments par šī amata personām nelems. Kandidātus postenim izvirzīšot ministri, un tos apstiprināšot Ministru prezidents.

Sākotnējā vienošanās paredz, ka AS būs tiesības uz ministra biedra amatu Aizsardzības ministrijā, taču tālāk par šo tematu politiķi neesot diskutējuši. Tāpēc no plašākus komentārus parlamentārietis sniegt pagaidām nevarot.

LETA jau ziņoja, ka Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, apstiprinot topošās koalīcijas priekšlikumu par ministru biedru ieviešanu.

Tāpat ziņots, ka, turpinot rakstīt topošās valdības deklarāciju, potenciālās koalīcijas partijas ir sākušas darbu arī pie koalīcijas līguma izveides, aģentūrai LETA atklāja NA pārstāvis Uģis Mitrevics.

Jaunās valdības veidošanas sarunas vada 14.Saeimas vēlēšanās uzvarējušās JV līderis, līdzšinējais Ministru prezidents Kariņš. Plānots, ka valdošajā koalīcijā būs un valdību veidos JV, AS un Nacionālā apvienība, kurām kopā Saeimā ir 54 deputātu mandāti.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.