Rīgas Svētā Pētera baznīcā notiks aizlūgums par Ukrainas Golodomora upuriem

Sabiedrība
LETA 01:51, 26.11.2022 0

Rīgas Svētā Pētera baznīcā šodien plkst.14 notiks ekumenisks aizlūgums "Golodomor 1932-1933", kas ir veltīts padomju varas izraisītā Golodomora jeb Lielā bada upuriem un Ukrainas tautai, kas patlaban pretojas Krievijas varai, informēja pasākuma rīkotāju pārstāve Rita Našeniece.



Viņa norādīja, ka aizlūgums notiks latviešu un ukraiņu valodā. Ekumēniskajā aizlūgumā kopā ar Svētā Pētera draudzes un Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas pārstāvjiem piedalīsies Ukrainas Grieķu-katoļu baznīcas un Ukrainas pareizticīgo baznīcas pārstāvji. Paredzēts, ka aizlūguma beigās uzstāsies ukraiņu mūziķi un notiks kopdziedāšana.

Ekumēniskais aizlūgums Lielā bada gadskārtējā piemiņas dienā ir Latvijas Ukraiņu kongresa iniciatīva, ko atbalsta Svētā Pētera draudze un Rīgas pilsoniskie aktīvisti. Vienlaicīgi ar aizlūgumu Svētā Pētera baznīcā apmeklētājiem būs pieejamas unikālas Lielā bada upuru reģistrācijas grāmatas un izstāde par tā laika notikumiem.

Katru gadu, novembra ceturtajā sestdienā, pasaule piemin Ukrainas Golodomora upurus liturģijās par mirušajiem, klusuma minūtēs, organizējot oficiālus atceres pasākumus.

Golodomors ir viena no lielākajām katastrofām Ukrainas vēsturē, ko izraisīja boļševiku režīma veiktā varmācīgā kolektivizācija. Tās gaitā Ukrainas iedzīvotāju pretošanos apspieda ar plašām represijām, ieskaitot nogalināšanu, izsūtīšanu uz Sibīriju, izlikšanu no mājām.

Padomju varas mākslīgi uzturētais bads nomērdēja no trīs līdz 10 miljoniem Ukrainas iedzīvotāju. Tomēr tas atstāja arī citas traģiskas sekas - cilvēki saslima ar infekcijas slimībām un dažāda veida psihiskiem traucējumiem. Bija kanibālisma un līķu ēšanas gadījumi. Pastāvīgā bada novājinātās sievietes kļuva neauglīgas. Pieaugušo mirstības dēļ ciemos un pilsētās klaiņoja izsalkuši un izmocīti bērni. Varas iestādes tos vāca un nodeva padomju audzināšanas iestādēs, kur viņi zaudēja savu identitāti - uzvārdu un piederību dzimtajai vietai.

Daudzi uzskata, ka komunistiskā diktatora Josifa Staļina mērķis bija pret ukraiņu tautu vērsts apzināts genocīds, un Golodomors ir pielīdzināms nacistu īstenotajam holokaustam.

Daži gan domā, ka badu izraisīja toreizējo līderu pieļautās, taču piedodamās kļūdas, nevis apzināti Maskavas centieni iznīcināt ukraiņus.

Bez Ukrainas bads skāra arī Krievijas dienvidu apgabalus un daļu pašreizējās Moldovas un Kazahstānas teritorijas.

Ukrainas tiesa 2010.gadā pasludināja spriedumu Golodomora lietas izmeklēšanā, par Ukrainas trīsdesmito gadu masveida bada organizētājiem atzīstot PSRS un UPSR līderus.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Lasiet arī

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.