Lembergs pirmās instances tiesā zaudē strīdā pret valsti par kompensāciju

Sabiedrība
LETA 18:45, 24.11.2022 0

Administratīvā rajona tiesā Rīgā 23.novembrī ir noraidījusi koruptīvos noziegumos apsūdzētā bijušā Ventspils mēra Aivara Lemberga pieteikumu par 100 000 eiro kompensācijas piedziņu strīdā pret valsti par kaitējumu veselībai, kāds, pēc pieteicēja domām, nodarīts viņam atrodoties cietumā.

 
Foto: LETA

Kā aģentūra LETA noskaidroja tiesā, tiesa konstatēja, ka Lembergam Rīgas Centrālcietumā esot tikusi nodrošināta balsta vakcinācija pret Covid-19 "ar atbilstošu balsta vakcīnu", kuru ražojis uzņēmums "Janssen". Lembergs no šīs vakcīnas pats atteicies, tādējādi tiesa secināja, ka "atbilstošs medicīniskās palīdzības minimums" viņam esot bijis nodrošināts.

Savukārt vērtējot konkrētus Rīgas Centrālcietumā īstenotos epidemioloģiskās drošības pasākumus, tiesa secināja, ka tie bijuši samērīgi ar konkrētajā laika posmā esošajiem Covid-19 izplatīšanās riskiem. Līdz ar to tiesa nekonstatēja Rīgas Centrālcietuma administrācijas rīcības prettiesiskumu arī šajos jautājumos.

Tiesas spriedumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā.

Jau vēstīts, ka Lembergs pieteikumā prasa atzīt par prettiesisku Rīgas Centrālcietuma administrācijas rīcību, atlīdzināt mantisko kaitējumu un rakstveidā publiski atvainoties. Lembergs tiesā vērsās par cietumā pavadīto laiku pēc tam, kad Rīgas apgabaltiesa kā pirmā tiesu instance 2021.gada 22.februārī viņam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu. Lembergu pēc sprieduma nolasīšanas apcietināja tiesas zālē.

Lembergs skaidroja, ka tiesā par kaitējumu veselībai vērsies, jo cietumā viņam nav sniegta medicīniskā palīdzība un aprūpe. Ilgstoši, pat pēc daudzkārtējiem rakstiskiem lūgumiem un paustās gatavības apmaksu par procedūru veikt no privātiem līdzekļiem, viņam neesot nodrošināta balstvakcinācija pret Covid-19, kā rezultātā Lembergs decembrī saslimis ar Covid-19 un viņam bojāta trešdaļa plaušu.

Viņa aizstāvis Māris Grudulis aģentūrai LETA iepriekš stāstīja, ka Lembergs ar "Johnson&Johnson" vakcīnu pret Covid-19 tika potēts 2021.gada 10.maijā. Esot apcietinājumā, Lembergs lūdzis viņam nodrošināt balstvakcīnu, taču tas nav darīts, kā arī neesot saņemtas atbildes uz viņa un aizstāvju lūgumiem šajā jautājumā.

Centrālcietumā ieslodzītajiem piedāvāta iespēja saņemt balstvakcināciju ar "Johnson&Johnson" vakcīnu, taču šai vakcīnai veltīti kritiski vērtējumi par tās salīdzinoši zemo efektivitāti. Imunizācijas valsts padome ieteica pēc potēšanās ar "Johnson&Johnson" vakcīnu saņemt otru poti no "Pfizer" vai "Moderna", taču tādas iespējas cietumā netika nodrošinātas.

Ieslodzījumu vietu pārvaldes (IeVP) aģentūrai LETA līdz šim atteikusies sniegt paskaidrojumus, kāpēc Latvijas cietumos netika nodrošinātas Imunizācijas valsts padomes rekomendācijas. Pārvalde vien skaidrojusi, ka "Johnson&Johnson" vakcīna esot bijusi vispieprasītākā Centrālcietuma ieslodzīto vidū, tādēļ nav pasūtītas citas vakcīnas.

Arī jautājumus, kas saistīti ar Lemberga vakcināciju, pārvalde atteicās komentēt, jo tie "skar informāciju par personas veselību".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Lasiet arī

Kriminālziņas Muita atklāj 10,4 miljonu nelegālu cigarešu kravu

Muitnieki septembra sākumā Liepājas ostā atklājuši 520 000 paciņu jeb 10,4 miljonus nelegālu cigarešu "Marlboro", kas bija noslēptas kādā kravas automašīnā, kas bija ceļā uz Vāciju, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).