Šodien tiesa pasludinās spriedumu Lemberga strīdā pret valsti

Sabiedrība
LETA 07:55, 17.11.2022 0

Administratīvā rajona tiesā Rīgā šodien būs pieejams spriedums lietā, kurā koruptīvos noziegumos apsūdzētais bijušais Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") tiesas ceļā no valsts vēlas saņemt 100 000 eiro kompensāciju par viņam "nodarīto kaitējumu apcietinājumā".

 
Foto: LETA

Lembergs pieteikumā prasa atzīt par prettiesisku Rīgas Centrālcietuma administrācijas rīcību, atlīdzināt mantisko kaitējumu un rakstveidā publiski atvainoties.

Rīgas apgabaltiesa kā pirmā tiesu instance pērn 22.februārī toreizējam Ventspils domes priekšsēdētājam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu. Lembergu pēc sprieduma nolasīšanas apcietināja tiesas zālē, jo tiesa atcēla līdz sprieduma pasludināšanai spēkā bijušos drošības līdzekļus.

Lembergs paziņojumā presei raksta, ka cietumā viņam nav sniegta medicīniskā palīdzība un aprūpe. Ilgstoši, pat pēc daudzkārtējiem rakstiskiem lūgumiem un paustās gatavības apmaksu par procedūru veikt no privātiem līdzekļiem, viņam nav nodrošināta balstvakcinācija pret Covid-19, kā rezultātā Lembergs decembrī saslimis ar Covid-19 un viņam bojāta trešdaļa plaušu.

Viņa aizstāvis Māris Grudulis iepriekš stāstīja, ka Lembergs ar "Johnson&Johnson" vakcīnu pret Covid-19 tika potēts 2021.gada 10.maijā. Esot apcietinājumā, Lembergs lūdzis viņam nodrošināt balstvakcīnu, taču tas nav darīts, kā arī neesot saņemtas atbildes uz viņa un aizstāvju lūgumiem šajā jautājumā.

Centrālcietumā ieslodzītajiem piedāvāta iespēja saņemt balstvakcināciju ar "Johnson&Johnson" vakcīnu, taču šai vakcīnai veltīti kritiski vērtējumi par tās salīdzinoši zemo efektivitāti. Imunizācijas valsts padome ieteica pēc potēšanās ar "Johnson&Johnson" vakcīnu saņemt otru poti no "Pfizer" vai "Moderna".

Ieslodzījumu vietu pārvaldes (IeVP) līdz šim atteikusies sniegt paskaidrojumus, kāpēc Latvijas cietumos netika nodrošinātas Imunizācijas valsts padomes rekomendācijas.

Pārvalde vien skaidrojusi, ka "Johnson&Johnson" vakcīna esot bijusi vispieprasītākā Centrālcietuma ieslodzīto vidū, tādēļ nav pasūtītas citas vakcīnas.

Arī jautājumus, kas saistīti ar Lemberga vakcināciju, pārvalde atteicās komentēt, jo tie "skar informāciju par personas veselību".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Kultūra Bungu un dūdu mūzikas grupa «Auļi» dosies tūrē pa Latviju (+VIDEO)

Reinis Suhanovs uzveduma režijas pamatā izmantojis Edvarta Virzas poēmas.