Norisināsies atvadīšanās no LMA emeritētā profesora Zvejsalnieka

Sabiedrība
LETA 04:22, 12.11.2022 0

Šodien plkst.12.30 Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē norisināsies atvadīšanās no Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) emeritētā profesora, ilggadējā Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas direktora Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieka Osvalda Zvejsalnieka, aģentūru LETA informēja biedrības "Latvijas Mākslinieku savienība" pārstāvis Igors Dobičins.



Mākslinieku pēc atvadīšanās guldīs Nagļu kapsētā.

Jau ziņots, ka pirmdien, 7.novembrī, pēc smagas slimības mūžībā devies Zvejsalnieks.

Osvalds Zvejsalnieks dzimis 1944.gada 21.martā. Bērnību pavadījis Lubāna klānos "Zvejsalās", Rēzeknes novada Nagļu pagastā. Mācījies Nagļu septiņgadīgajā skolā, vēlāk - Viļānu pamatskolā, 1971.gadā pabeidza Latvijas Mākslas akadēmiju, kopš 1976.gada bija Latvijas Mākslinieku savienības biedrs.

No 1970. līdz 2021.gadam strādāja Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā, tostarp 28 gadus bija skolas direktors. Pateicoties Zvejsalnieka neatlaidībai, 1991.gadā Rēzeknē tika atvērta Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiāle. Zvejsalnieks bija ne vien ekspresīvs gleznotājs, bet arī aktīvs sabiedriskais darbinieks un politiķis, bijis 7.Saeimas deputāts.

Osvalds Zvejsalnieks ir pieminekļa "Vienoti Latvijai", tautā saukts par "Latgales Māru", atjaunošanas darbu rosinātājs, Latvijas atmodas virzītājs Rēzeknē un Latgalē.

Zvejsalnieks 1990.gadu sākumā piedalījās filmas "Cilvēka bērns" filmēšanā kā galvenais mākslinieks - viņš bija atbildīgs par to, lai apkārtējā vide izskatītos kā Jāņa Klīdzēja aprakstītajā laikā - Latgalē 20.gadsimta divdesmitajos gados.

Gandrīz 60 radošā darba gados Osvalds Zvejsalnieks piedalījies vairāk nekā 70 novada, valsts un starptautiskās mākslas izstādēs, sarīkojis ap 30 personālizstādēm, regulāri līdzdarbojies plenēros un grupu izstādēs gan Latvijā, gan ārvalstīs. Zvejsalnieka darbi atrodas vairākos valsts un ārzemju muzejos, kā arī privātkolekcijās.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.