Muitas suns atrod nedeklarētu skaidru naudu vairāk nekā 57 300 eiro apmērā

Sabiedrība
LETA 12:52, 09.11.2022 0

Veicot kontroles pasākumus uz Latvijas-Krievijas robežas, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonas novērsušas kādas personas mēģinājumu nedeklarējot ievest skaidru naudu vairāk nekā 57 300 eiro apmērā, aģentūru LETA informēja VID pārstāvji.

 
Foto: LETA

Nedeklarētā skaidrā nauda bija paslēpta robežas šķērsotāja personīgajās mantās un virsdrēbēs, un to palīdzēja atrast muitas darba suns.

Pirmdien, 7.novembrī, Terehovas muitas kontroles punktā no Krievijas puses iebrauca transportlīdzeklis, ko vadīja kāds Krievijas pilsonis.

Automobiļa kontroli veica muitas kinologs ar skaidras naudas meklēšanai apmācītu darba suni. Sākot pārbaudi, muitas amatpersona transportlīdzekļa vadītājam jautāja, vai viņš pārvieto deklarējamas preces vai skaidru naudu, kuras apmērs pārsniedz 10 000 eiro. Personas atbilde bija noliedzoša, tomēr darba suns apzīmēja transportlīdzekļa vadītāja sēdekli un somu kā iespējamās naudas slēptuves.

Pēc kinologa aicinājuma, persona uzrādīja banknotes aptuveni 10 000 eiro kopsummā. Taču muitas amatpersonai radās aizdomas par skaidras naudas esamību arī robežšķērsotāja virsdrēbēs. Kontrole tika turpināta, un pēc amatpersonas aicinājuma persona uzrādīja kabatā esošu polietilēna maisiņu ar banknotēm. Padziļinātās kontroles laikā skaidra nauda tika atrasta arī somā starp personīgajām mantām.

Aizpildot skaidras naudas deklarāciju, persona norādīja, ka pārvietojamās skaidras naudas summa ir nepilni 36 000 eiro. Tomēr, veicot skaidras naudas skaitīšanu, muitas amatpersonas noskaidroja, ka persona faktiski pāri robežai pārvieto 57 304 eiro.

Par minēto faktu VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 195.2 panta otrās daļas pret vienu personu par liela apmēra skaidras naudas, ko, šķērsojot valsts ārējo robežu, ieved Latvijā vai izved no tās, nedeklarēšanu.

VID atgādina, ka šķērsojot Latvijas valsts robežu (gan iebraucot, gan izbraucot) vietās, kur tā ir arī Eiropas Savienības ārējā robeža, jebkurai personai ir pienākums deklarēt skaidru naudu, kuras summa ir 10 000 eiro vai vairāk. Fiziskajai personai rakstveidā jāaizpilda skaidras naudas deklarācijas veidlapa, tajā sniegto ziņu patiesumu apliecinot ar parakstu un, šķērsojot valsts ārējo robežu, tā jāiesniedz muitas amatpersonai.

Par normatīvos noteiktā skaidras naudas, ko, šķērsojot valsts robežu, ieved Latvijā vai izved no tās, deklarēšanas pienākuma neizpildīšanu piemēro naudas sodu 20% apmērā no summas, kuru ir pienākums deklarēt.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Aptauja: visbiežāk vecāki krāj naudu bērnu izglītībai

Trešdaļa jeb 33% vecāku, kuri veic uzkrājumus bērnu nākotnei, visbiežāk to dara ar mērķi finansiāli atbalstīt izglītības iegūšanu, informēja bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Ekonomika Finanšu ministrija plāno stingrāku skaidras naudas aprites uzraudzību

Finanšu ministrija (FM) izstrādājusi grozījumus likumā "Par nodokļiem un nodevām", lai efektīvāk uzraudzītu skaidras naudas apriti un veicinātu bezskaidras naudas izmantošanu darījumos.

Sabiedrība Latvijā kabatas nauda bērnam ir vidēji 34 eiro mēnesī

Kabatas nauda bērniem un pusaudžiem no sešu līdz 13 gadu vecumam ir vidēji 34 eiro mēnesī, informē "Swedbank" pārstāvji, atsaucoties uz apkopotajiem datiem ISIC karšu lietotājiem Latvijā.

Ekonomika Finanšu ministrija: skaidrā naudā Latvijā apgrozās tikai 1 no 4 eiro (+VIDEO)

Eiropā un kopumā attīstītajās valstīs maksājumu kartes ir viens no vispopulārākajiem norēķinu veidiem gan tirgotāju, gan patērētāju vidū.