LVĢMC: Mazajiem HES obligāti jāpāriet uz ekoloģisko caurplūdumi upēs

Sabiedrība
VS.LV 21:56, 30.09.2022 0

Obligāts priekšnosacījums upju ekosistēmu saglabāšanai ir mazo hidroelektrostaciju (HES) pāreja uz ekoloģiskā caurplūduma nodrošinājuma režīmu, secināts VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra" (LVĢMC) īstenotajā projektā, aģentūru LETA informēja LVĢMC sabiedrisko attiecību speciāliste Sanita Pelēķe.

 

LVĢMC eksperti kopā ar sadarbības partneriem realizējuši projektu "Latvijas - Lietuvas pārrobežu upju un ezeru ūdens baseinu vienota pārvaldība". Projekta laikā veikta desmit upju posmu izpēte, novērtēts piecu pārrobežu ezeru ekoloģiskais stāvoklis un izvērtētas Latvijas un Lietuvas normatīvo aktu sistēmas ūdens resursu izmantošanas un ekoloģiskā caurplūduma noteikšanas jomā.

Starptautiskajā Ventas upju baseina apgabalā eksperti pētīja Latvijas teritorijā Cieceres upes posmus, kur darbojas Cieceres, Dzirnavnieku un Pakuļu HES, Losis upes posmus, kur atrodas Grantiņu un Lejenieku HES, bet Lietuvas teritorijā - Varduvas upes posmus - Kulšenai, Renavas, Vadagiai, Ukrinai un Juodeikiai HES.

Kā norāda Pelēķe, katrs upes posms HES lejtecē tika apsekots četras reizes pie dažādiem hidroloģiskajiem apstākļiem. Katrā apsekojuma reizē tika detalizēti izmērītas un nokartētas dažādu upes dzīvotņu jeb biotopu aizņemtās platības, kā arī upes dziļums un straumes ātrums vairākos punktos katrā biotopā, upes gultnes tips un citi rādītāji.

Tika konstatētas upju ūdens līmeņa krasas izmaiņas ļoti īsā laika periodā, kad tiek noskaloti ūdens dzīvnieki, kā arī iznīcinātas zivīm piemērotās dzīvotnes vai būtiski pasliktināta to kvalitāte. Gadījumos, kad upē lejpus HES nav nodrošināts pietiekams ūdens līmenis, ūdens organismi, kas nav spējīgi ātri pārvietoties, piemēram, moluski, šajā upes posmā var masveidā aiziet bojā. Turklāt HES kaskāžu gadījumā no augštecē izvietotās HES darbības ir atkarīgs arī lejtecē esošās HES operatīvais režīms, skaidro Pelēķe.

Iegūto datu analīzes un upju biotopu modelēšanas rezultāti ekspertiem ļauj secināt, ka pašlaik normatīvajos aktos noteiktais atļautais garantētais minimālais caurplūdums un ekoloģiskais caurplūdums, kas jānodrošina mazajās HES, ir krietni mazāks par ūdens organismu dzīvības procesu nodrošināšanai reāli nepieciešamo caurplūdumu.

Ekspertu iegūtie dati par ezeru ekoloģisko stāvokli ļāva izstrādāt vienotu Latvijas - Lietuvas monitoringa programmu pieciem pārrobežu ezeriem, proti, Ilzu (Garais) Zemgalē, Lielais Kumpinišķu, Galiņu, Laucesas un Skirnas ezeri (Latgalē).

Antropogēno slodžu izvērtējums šajos ezeros liecina, ka visbūtiskākais ir piesārņojums piegrunts sedimentos, kas ir akumulējies 50-70 gadu laikā. Izstrādājot Latvijas - Lietuvas pasākumu programmu ezeru ekoloģiskā stāvokļa uzlabošanai, eksperti secinājuši, ka ir nepieciešama detalizēta papildu izpēte par praktiski iespējamajām ūdenstilpju attīrīšanas metodēm.

Atbilstoši Eiropas Savienības (ES) direktīvai par atjaunojamo enerģiju dalībvalstīm ir jāatbalsta "zaļās enerģijas" ražošana. Tomēr ir nepieciešams minimizēt šī procesa rezultātā nodarīto kaitējumu videi. Tāpēc papildus izpētes darbiem projektā ir izvērtētas Latvijas un Lietuvas normatīvo aktu sistēmas ūdens resursu izmantošanas un ekoloģiskā caurplūduma noteikšanas jomā. Secināts, ka, piemēram, mazo HES kaskādes netiek atsevišķi apskatītas Latvijas normatīvo aktu sistēmā. Turklāt nav definētas konkrētas prasības, kas būtu jāizpilda, veicot mazajām HES izsniegto ūdens resursu lietošanas atļauju pārskatīšanu, uzsver LVĢMC eksperti.

Latvijas normatīvo aktu sistēmas uzlabošana nodrošinās valsts ūdens resursu saglabāšanu un zivju faunas daudzveidību ne tikai esošajām, bet arī nākamajām paaudzēm.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Vecpils iedzīvotāji Kurzemē atceras kolhoza laikus (+VIDEO)

Pēteris Lācis izveidoja "Ziedu" par vadošo saimniecību.

Sabiedrība Izglītības nodrošināšana ukraiņu bēgļu bērniem varētu izmaksāt 2 miljonus eiro

Lai nodrošinātu mācības visiem ukraiņu bēgļu bērniem, no septembra līdz decembrim būs nepieciešami kopā 2 356 507 eiro, bet 2025.gadā - 4 316 027 eiro, liecina likumprojekts, ko Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nodevusi saskaņošanai.

Sabiedrība Ekspluatācijā nodota biroju kompleksa «Verde» otrā ēka

Ekspluatācijā nodota biroju kompleksa "Verde" otrā ēka, informē biroju kompleksa attīstītāja "Capitalica Asset Management" pārstāvji.

Sabiedrība Valsts prezidenta kancelejas vadītāja no bijušā dzīvesbiedra saņēmusi 31000 eiro

Valsts prezidenta kancelejas vadītāja Gunda Reire pērn no bijušā dzīvesbiedra, Saeimas deputāta, bijušā finanšu ministra Jāņa Reira (JV) saņēmusi ap 31 000 eiro, no kuriem 5960 eiro veido uzturlīdzekļi, liecina viņas amatpersonas deklarācija par 2023.gadu.

Lasiet arī

Sabiedrība Atbalsta grozījumus par valsts valodas zināšanu arī citiem Krievijas pilsoņiem

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, ar kuriem valsts valodas zināšanu prasību plānots piemērot vēl papildu dažiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu.

Ekonomika Latvijai šogad prognozē straujāko ekonomikas izaugsmi starp Baltijas valstīm

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) ceturtdien publiskotajā ziņojumā Latvijas ekonomikai šogad prognozē straujāko izaugsmi Baltijas valstīs. OECD prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad palielināsies par 1,8%.

Ekonomika Saeima piekrīt «airBaltic» obligāciju iegādei

Saeima šodien nolēma piekrist valsts dalībai Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" obligāciju iegādē.

Sabiedrība Maznodrošinātas mājsaimniecības azbestu saturošu šīferi var nodot bez maksas

Vides aizsardzības un reģionālā attīstības ministrijas (VARAM) kampaņas "Ļauj vecajam azbesta jumtam aizbraukt!" laikā trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības var nodot azbestu saturošu šīferi bez maksas, informē VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.