Iedzīvotājus aicina neveidot zāļu uzkrājumus

Sabiedrība
LETA 12:05, 23.03.2022 0

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) aicina iedzīvotājus lieki neveidot zāļu uzkrājumus, nepirkt zāles nepamatoti lielā daudzumā, kā arī pašiem neziedot tās Ukrainas iedzīvotāju atbalstam, aģentūrai LETA pavēstīja ZVA sabiedrisko attiecību speciāliste Tanita Tamme-Zvejniece.

 
Foto: LETA

ZVA aicina iegādāties zāles tikai tādā apjomā, kāds nepieciešams lietošanai. Piemēram, ārsta izrakstītas recepšu zāles, kas cilvēkam jālieto pastāvīgi saskaņā ar ārsta nozīmētu terapiju, ir ieteicams iegādāties un uzturēt krājumā tāda apjomā, kas pietiekams vismaz viena līdz trīs mēnešu patēriņam. Savukārt tās zāles, kuras nepieciešams lietot tikai periodiski, piemēram, bezrecepšu zāles, iedzīvotājiem tiek ieteikts iegādāties vienu, nevis desmit iepakojumus.

Tāpat ZVA iesaka neatlikt zāļu iegādi uz pēdējo brīdi, bet vērsties pie ārsta un aptiekā savlaicīgi, ņemot vērā savu veselības stāvokli un iespējamās specifiskās vajadzības. Gadījumā, ja aptiekā uz vietas nav pieejamas konkrētās zāles, tās var pasūtīt lieltirgotavā.

Tamme-Zvejniece norādīja, ka ZVA nepārtraukti uzrauga zāļu pieejamību un to potenciālas nepieejamības vai piegādes pārtraukuma gadījumā sazinās ar zāļu reģistrācijas apliecības īpašniekiem un lieltirgotavām, lai noskaidrotu, kādas ir alternatīvas zāļu piegādes iespējas, kad zāļu pieejamība tiks atjaunota un tās atkal būs pieejamas iegādei aptiekās.

Informācija par zāļu pieejamību un to, kurās zāļu lieltirgotavās ir pieejamas konkrētās zāles, ir atrodama ZVA tīmekļvietnē esošajā Zāļu reģistrā. Tajā tiek publicēta arī informācija par zāļu pieejamības atjaunošanas datumu Latvijā.

Vienlaikus ZVA aicina privātpersonas pašiem neiegādāties zāles ziedošanai Ukrainas iedzīvotājiem, tostarp nenodot zāles ziedojumos pašvaldībām vai labdarības organizācijām. Vairākas labdarības organizācijas, kuras organizē palīdzības nodošanu Ukrainai, vāc naudas ziedojumus, kas kalpos izdevumu segšanai zāļu nosūtīšanai no lieltirgotavām likumā noteiktajā kārtībā.

Pastāv risks, ka gadījumā, ja zāles netiek pareizi uzglabātas un pārvadātas, piemēram, neatbilstošā temperatūrā, to lietošana var radīt ļoti nopietnu un dzīvībai bīstamu kaitējumu cilvēka veselībai.

Arī Iekšlietu ministrija norāda, ka Ukrainas iedzīvotājiem nepieciešamo zāļu piegādi Latvijas valsts veic centralizēti, sadarbojoties ar Ukrainas iestādēm, kas nosūta pieprasījumus, precizējot specifiskas vajadzības un zāļu apjomus. Tādā veidā iespējams sniegt palīdzību ātrā un drošā veidā un parūpēties, ka tā sasniedz cilvēkus, kam tā nepieciešama.

Līdz ar to zāļu iegādei paredzētos līdzekļus iedzīvotāji aicināti novirzīt labdarības organizācijām, piemēram, "Ziedot.lv" vai doties uz "www.ukraine-latvia.com", lai atrastu labāko un ērtāko veidu, kā palīdzēt.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ārlietu ministre iestājusies Zemessardzē

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies Zemessardzē, izriet no viņas publicētā ieraksta tviterī.

Lasiet arī

Sabiedrība Jau rudenī dārgāko recepšu zāļu cena varētu būt par 15-20% zemāka

Rudenī dārgāko recepšu zāļu cena varētu samazināties par 15-20%, aģentūra LETA noskaidroja Veselības ministrijā (VM).

Ekonomika Valdošā koalīcija nesteidzas samazināt PVN zālēm

Veselības ministrija (VM) zāļu cenu samazināšanas plānā sola apsvērt vēl vairāk samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) recepšu zālēm, taču konkrētākas diskusijas un aprēķini par iespējām gaidāmi vēlāk, kad valdošā koalīcija šogad spriedīs par plašākām izmaiņām nodokļos, trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas un Sociālo un darba lietu komisijas kopsēdē klāstīja ministrijas pārstāvji.

Sabiedrība Farmaceitu protests: «Veselības ministrija nav definējusi prioritātes» (+VIDEO)

Piecenojumi šobrīd nav tik lieli, lai sniegtu cilvēkiem jūtamu zāļu cenu samazinājumu, pauž LFAA.

Veselība Farmaceits: «iesaldētas» zāles var kaitēt pacientiem (+VIDEO)

Recepšu vai bezrecepšu preparāts, par katru ir svarīgi zināt, kādā temperatūrā tas jāuzglabā.