Valsts policijai dotas tiesības nošķirt varmāku bez cietušā iesnieguma

Sabiedrība
LETA 11:20, 17.02.2022 1

Šodien stājas spēkā grozījumi likumā, kas paredz Valsts policijai tiesības nošķirt varmāku bez cietušā iesnieguma.

 
Foto: LETA

Pērn Valsts policijā reģistrēti vairāk nekā 10 000 ģimenes konfliktu, kuros bijusi nepieciešama Valsts policijas iesaiste. No šī skaita vairāk nekā 4000 gadījumu Valsts policija konstatējusi vardarbības draudu risku. Lai gan ne visi šie izsaukumi tieši saistīti ar konkrēti varmākas nošķiršanas nepieciešamības gadījumiem, tomēr praksē gana bieži redzams, ka tas būtu piemērojams, ja vien cietusī persona to vēlētos.

Līdz šim policija nebija tiesīga pieņemt policijas lēmumu par nošķiršanu bez aizsargājamās personas rakstveida pieteikuma, taču, lai turpmāk likumsargiem būtu tiesības rīkoties šādos akūtos gadījumos, šodien stājas spēkā grozījumi likumā "Par policiju", kas policistiem šādas pilnvaras dod.

Lēmumu par nošķiršanas veikšanu policisti pieņems, pamatojoties uz vardarbības draudu riska izvērtējumu notikuma vietā. Tāpat paredzēts, ka turpmāk šajā lēmumā būs jānorāda vardarbības draudu riska izvērtējums - konkrēts informācijas kopums, kas norāda par tūlītēju vardarbības draudu pastāvēšanu, ņemot vērā aizsargājamās personas notikuma vietā veikto aptauju un citus pierādījumus par iespējamo vardarbību.

Jaunie likuma grozījumi faktiski ir nākamais solis vardarbībā cietušo personu tūlītējas aizsardzības nodrošināšanai un līdz ar jauno regulējumu policija varēs vēl efektīvāk cietušajiem palīdzēt un vainīgo personu nošķirt, norāda Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

"Te gan ir ļoti būtiski uzsvērt, ka, lai gan policijai tagad ir tiesības veikt šo pirmo soli tālākai upura cīņai par savu aizsardzību, tik pat būtiski ir vardarbībā cietušās personas turpmākie soļi - pilnvērtīga un mērķtiecīga sadarbība ar sociālo dienestu, kā arī iespējas izvērtēšana vērsties tiesā ar pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, lai būtu iespējams šīs situācijas atrisināt un novest līdz taisnīgam noregulējumam," norāda Ruks.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (1)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Trīs lietas, ko vēlas darbinieki

Katrs piektais uzņēmums seko līdzi darbinieku vēlmēm, veicot ikgadējos darbinieku apmierinātības mērījumus. Pārliecinošs vairākums - 91% aptaujāto uzņēmumu - darbinieku labbūtības iniciatīvām atvēl līdz 10 000 EUR gadā, 7% uzņēmumu darbinieku labbūtībai atvēlētais gada budžets ir 10 001 - 30 000 EUR robežās, savukārt pavisam niecīga uzņēmumu daļa (0,29%) - velta vairāk nekā 100 000 EUR ik gadu.

Sabiedrība Rožukalnei atstājot amatu, SEPLP meklēs jaunu sabiedrisko mediju ombudu

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) rīkos konkursu jauna sabiedrisko mediju ombuda ievēlēšanai, jo līdzšinējā ombude Anda Rožukalne nolēmusi amatu atstāt, informē SEPLP pārstāvji.

Sabiedrība Miris kādreizējais finanšu ministrs Andris Vilks

Miris Latvijas Bankas padomes loceklis un kādreizējais finanšu ministrs Andris Vilks, pavēstīja Latvijas Bankā.

Sabiedrība Izstrādās atbalsta sistēmu Latvijas klimatneitralitātes mērķu sasniegšanai

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki kopā ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), Latvijas Universitāti (LU) un Vidzemes augstskolu (ViA) veidos vienotu nacionālo lēmumu atbalsta instrumentu, kas politikas veidotājiem palīdzēs pieņemt datos balstītus lēmumus par efektīvākajām klimata politikām, aģentūru LETA informēja RTU.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijā izstrādās un ieviesīs atbalsta instrumentus vardarbības novēršanai

Labklājības ministrija (LM) izstrādās un ieviesīs atbalsta instrumentus ģimenes funkcionalitātes stiprināšanai, lai novērstu un mazinātu vardarbību pret bērniem ģimenē un ārpusģimenes aprūpē, kā arī vardarbību ģimenē pret pilngadīgām personām, paredz valdības otrdien apstiprinātie noteikumi.

Kriminālziņas Rosina apsūdzēt policistu par nepamatotu vardarbību pret aizturēto

Iekšējās drošības birojs (IDB) rosina prokuratūru apsūdzēt kādu Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes darbinieku par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, pielietojot vardarbību.

Sports Pieciem Kanādas hokejistiem uzrādīs apsūdzības par seksuālu vardarbību

Pieciem Kanādas hokejistiem, kuri pārstāvēja Kanādas valstsvienību 2018.gada pasaules junioru čempionātā, tiks uzrādītas apsūdzības seksuālās vardarbības lietā par notikušo 2018.gada pasaules čempionāta laikā.

Kriminālziņas No noziedzīgiem nodarījumiem Latvijā vidēji gadā cieš 523 bērni

Valdība šodien pieņēma zināšanai Labklājības ministrijas (LM) izstrādāto ziņojumu par bērnu stāvokli valstī 2021. un 2022.gadā.