Rebaltica ir pieķerta nepatiesu ziņu publicēšanā

Sabiedrība
VS.LV 13:47, 18.06.2020 1

Vietne Rebaltica.lv paziņoja, ka Latvijas portāls Baltijas Balss esot "Krievijas propagandas izplatītājs". Pierādījumam ir dotas saites uz četriem rakstiem. Vai tā ir taisnība? Mēģināsim to noskaidrot.

 

Tātad, pirmais raksts "Saeimas komisija akceptēja Georga lenšu aizliegumu". Tajā ir sniegts LR Saeimas preses relīzes tulkojums, kurā tiek ziņots par Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas darbu. "Baltijas Balss" rakstā ir saite uz šo relīzi.

Vai Saeimas komisiju un tās locekļus var nodēvēt par "Krievijas propagandas izplatītājiem"? Noteikti nevar. Līdz ar to Rebaltica.lv apsūdzības, kas adresētas portālam "Baltijas Balss", ir meli.



Ejam tālāk. Nākamais Rebaltica.lv norādītais "propagandas" piemērs ir raksts "Sakarā ar ierobežojumu atcelšanu daļa iedzīvotāju varēs pārtraukt pašizolāciju". Šajā rakstā ir sniegts Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) Komunikācijas departamenta vadītājas Ilzes Arājas ziņojums.

Nez vai SPKC oficiālās pārstāves paustā publicēšanu varētu nodēvēt par "Krievijas propagandas izplatīšanu", it sevišķi ņemot vērā to, ka SPKC bija un joprojām ir COVID-19 apkarošanas frontes priekšējā līnijā? Vai lasītāju informēšana par svarīgiem SPKC ziņojumiem ir "propaganda"? Protams, ka nav. Tātad arī otrais Rebaltica.lv piemērs ir nederīgs.



Tālāk nāk raksts "Melnbaltā Amerika: Krievija ir sarīkojusi rasu nemierus ASV?".Šeit jāpaskaidro, ka citētā avīze "SEGODŅA" ir vienīgais plašsaziņas līdzeklis Latvijā, kam ir savs ASV Valsts departamentā akreditēts korespondents. Nevienu citu žurnālistu no Latvijas masu medijiem (ne valsts, ne privātajiem, ne krievu, ne latviešu, ne TV, ne radio, ne preses) ASV Valsts departaments nav akreditējis.

Kamēr Rebaltica.lv darbinieki deldēja bikses un svārkus Rīgas birojos, žurnālists no Latvijas Vašingtonā gāja tur, kur notika protesti, un, dažkārt pat riskējot ar savu veselību, ieguva ekskluzīvu informāciju lasītājiem Latvijā. Tapušo reportāžu skaits ir mērāms vairākos desmitos. Konkrēti šis raksts ir radies ASV eksprezidenta Baraka Obamas bijušās padomnieces nacionālajā drošībā Sjūzenas Raisas paziņojuma dēļ. Avīzes "SEGODŅA" korespondents aptaujāja protestētājus pie Baltā nama (gan baltos, gan afroamerikāņus), un pēc tam viņu viedoklis tika publicēts vispirms avīzē, bet vēlāk arī portālā "Baltijas Balss".

Vai ekskluzīvas reportāžas no karstajiem punktiem, kuriem ir piesaistīta visas pasaules uzmanība, būtu jāuzskata par "Krievijas propagandas izplatīšanu"? Atkal ne – arī trešais Rebaltica.lv arguments ir meli.



Visbeidzot ceturtais raksts, kas samulsināja Rebaltica.lv, ir "Prezidents un premjers steidzina Saeimu pieņemt likumu, kas paplašinātu Ministru kabineta pilnvaras".Šeit ir sniegts oficiālā paziņojuma versija, ar kuru Valsts prezidents Egils Levits vērsies pie ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa. Vai Latvijas prezidentu varētu nodēvēt par "Krievijas propagandas izplatītāju"? Teorētiski jā, bet praktiski tie būs meli. Ar ko arī nodarbojas Rebaltica.lv.



Nobeigumā jāmin, ka Rebaltica.lv ir tendencioza vietne, kas nesmādē virzīt dezinformējošus naratīvus, kuru skatījumā neatkarīgā Latvijas Republika nespēj nodrošināt kvalitatīvu valsts sociālo attīstību. Par to detalizēti ir rakstīts ŠEIT Tagad ir atklājies, ka tendenciozais portāls Rebaltica.lv ir arī viltus ziņu izplatītājs.

Šajā sakarā var citēt Valsts prezidentu Egilu Levitu, kas uzrunājot šodien Saeimu pavasara sesijas noslēguma sēdē, uzsvēra: “Latvijai ir nepieciešama mērķtiecīga informācijas telpas politika, kas atbilstu 21. gadsimta trešās dekādes realitātei un informācijas lomai sabiedrībā. Tai jāaptver gan medijpratība visām sabiedrības vecuma grupām, gan naida runas izslēgšana, gan atbalsts kvalitatīviem – un es uzsveru – kvalitatīviem un tikai kvalitatīviem medijiem, gan arī dezinformācijas atmaskošana.”

Ņemot vērā minēto, Rebaltica.lv vērtējums nav mainījies: atkritumu grozā!

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (1)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Visiem Ukrainas bēgļu bērniem turpmāk būs jāmācās arī Latvijas skolās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apmeklēt Latvijas izglītības iestādes, informēja IZM.

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Lasiet arī

Interesanti fakti Eksperts: šobrīd ceļošana grupās ir drošāka (+VIDEO)

Šādos kopīgos ceļojumos, ja vien cilvēks ir atvērts, viņš piedzīvo daudzas jaunas iepazīšanās.

Kriminālziņas Gājienā palestīniešu atbalstam Rīgā pulcējušies apmēram 100 cilvēku

Rīgā sestdien gājienā palestīniešu atbalstam pulcējušies apmēram 100 cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Interesanti fakti Mežotnes Mazā pils sola lielisku koncertsezonu (+VIDEO)

Stāvais pilskalns ir lielākais Austrumzemgalē.

Sabiedrība CSDD tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās, aģentūru LETA informēja CSDD pārstāvji.