Aicina pārtraukt būvdarbus Skanstes dārziņu teritorijā

Sabiedrība
LETA 18:29, 04.06.2020 1

Nodibinājums "Dzīvnieku policija" un Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina pārtraukt Skanstes ielas dārziņos paredzētos būvdarbus vismaz līdz šī gada 31.jūlijam, lai dotu iespēju pabeigt ligzdošanu šajā teritorijā konstatētajiem putniem, tostarp no īpaši aizsargājamām sugām, aģentūru LETA informēja "Dzīvnieku policijas" valdes locekle Ilze Džonsone.

 
Foto: LETA

Maijā projektā "Skanstes teritorijas revitalizācijas 1.kārta" tika sākta Skanstes Lapeņu kolonijas nolīdzināšana. Sabiedrības spiediena rezultātā un iesaistoties "Dzīvnieku policijai", tika panākta vienošanās ar būvniekiem divas nedēļas pārtraukt darbus, lai dotu iespēju organizēt suņu un kaķu izvešanu no teritorijas un izvērtētu paredzēto darbu ietekmi uz teritorijā ligzdojošajiem putniem.

Piesaistot sertificētu ekspertu, konstatēts, ka projektā paredzēto darbu teritorijā, proti, dārziņos un tiem piegulošajā platībā ligzdo vai barojas septiņas īpaši aizsargājamas putnu sugas. Teritorijā konstatētas vairāk nekā 30 putnu sugas, no kurām lielākā daļa patlaban ligzdo.

Ņemot vērā Sugu un biotopu aizsardzības likumā noteikto aizliegumu postīt putnu ligzdas, plānotie darbi būtu atliekami vismaz līdz šī gada 31.jūlijam, norādīja Džonsone.

"Iepazīstoties ar ornitologu slēdzienu, viennozīmīgi skaidrs, ka putniem jāļauj netraucēti izligzdot un sasniegt tādu lidot spēju, lai kopā ar vecākiem droši varētu pamest šo teritoriju un atrastu patvēruma vietu," sacīja Džonsone.

Organizācijas aicina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) kā Eiropas Savienības fondu projektu uzraugošo institūciju pieņemt atbildīgu lēmumu un apturēt jebkādus darbus Skanstes dārzos līdz 25.augustam, dodot putniem un tur mītošajiem savvaļas dzīvniekiem miera periodu un koriģējot projekta nodošanas beigu termiņu par laiku, kad apturēti darbi.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus uzsver, ka papildus Sugu un biotopu aizsardzības likumā noteiktajam ligzdu postīšanas aizliegumam Ministru kabineta noteikumi par koku ciršanu ārpus meža jau pašlaik aizliedz pilsētās cirst kokus laikā no 15.aprīļa līdz 30.jūnijam, taču pašvaldībai ir dota iespēja atzīt koku ciršanu par neatliekamu.

"Mēs aicinām Rīgas domi atbildīgi izturēties pret tai dotajām pilnvarām un respektēt likuma prasības, ļaujot pabeigt ligzdošanu teritorijā mītošajiem putniem," pauda Ķerus.

Ar saviem ierosinājumiem organizācijas vērsīsies VARAM un Rīgas domē.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (1)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Alkohola iegādes vecuma palielināšanu varētu neattiecināt uz alu, sidru un vīnu

Atsevišķi deputāti varētu rosināt nemainīt pašlaik noteikto 18 gadu vecumu attiecībā uz alus, sidra un vīna iegādi, tādējādi plānoto 20 gadu ierobežojumu attiecinot tikai uz stiprākiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Sabiedrība Viens no saspīlējuma iemesliem sabiedrībā ir sociālās atmiņas jautājumi

Viens no galvenajiem saspīlējuma iemesliem Latvijas sabiedrībā ir vairāki sociālās atmiņas jautājumi, piemēram, par Otro pasaules karu un padomju okupāciju, norādīts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotajā Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāna 2024.-2027.gadam projektā.

Sabiedrība Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Sabiedrība Rosina ieviest papildu atbalstu pie daudzbērnu vecāku vecuma pensijas

Labklājības ministrija (LM) rosina ieviest papildu atbalstu pie daudzbērnu vecāku vecuma pensijas no valsts pamatbudžeta, paredz ministrijas izstrādātie priekšlikumi, kurus otrdien, 7.maijā, skatīs valdība.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgas pašvaldība izsludinājusi iepirkumu pieturvietu nojumju iegādei

Rīgas pašvaldība izsludinājusi iepirkumu sabiedriskā transporta pieturvietu nojumju iegādei pašvaldības vajadzībām.

Ekonomika Rīgā sāks uzstādīt pirmos jauna dizaina ielu tirdzniecības moduļus

Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centrs no 22.aprīļa līdz 28. aprīlim sāks uzstādīt pirmos jauna dizaina ielu tirdzniecības moduļus pašvaldības iekārtotajās ielu tirdzniecības vietās.

Ekonomika Izsludina 210 miljonus eiro vērto Rīgas ielu uzturēšanas konkursu

Izsludināts atklāts konkurss par Rīgas transporta būvju ikdienas uzturēšanu no 2024.gada līdz 2029.gadam. Iepirkuma pretendenti piedāvājumus var iesniegt līdz 14.maija plkst.10.

Sabiedrība «Rīgas mežu» centrālo biroju plāno pārcelt uz Āgenskalnu

Pašvaldības SIA "Rīgas meži" biroju plānots pārcelt uz Āgenskalnā esošo bijušās Rīgas 14.vidusskolas ēku.