Lielbērzes zemnieks negrib sēdēt cietumā par četru cilvēku nāves lietu

Sabiedrība
LETA 16:43, 05.04.2020 3

Zemnieku saimniecības "Makleri" īpašnieks Edgars Maklers pārsūdzējis Zemgales apgabaltiesas notiesājošo spriedumu, ar kuru viņam piespriests cietumsods krimināllietā par 2016.gadā jūlijā Jaunbērzes pagasta zemnieku saimniecībā notikušo kūtsmēslu noplūdi, informēja tiesas pārstāve Diāna Ozoliņa.

 

Zemgales rajona tiesa lēmusi Makleru sodīt nosacīti, taču Zemgales apgabaltiesa, skatot lietu, kā galīgo sodu noteikusi brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un astoņiem mēnešiem. Drošības līdzeklis - uzturēšanās noteiktā vietā - apsūdzētajam atstāts negrozīts. Tāpat no viņa nolemts piedzīt materiālā kaitējuma kompensāciju 860 eiro un morālā kaitējuma kompensāciju 2500 eiro.

Ozoliņa skaidroja, ka apsūdzētais un viņa aizstāvis iesnieguši kasācijas sūdzības par apgabaltiesas lēmumu. Krimināllieta šonedēļ nosūtīta Augstākajai tiesai.

Jau ziņots, ka 2016.gada 22.jūlijā Jaunbērzes pagasta zemnieku saimniecībā remontdarbu laikā no tvertnes noplūda indīgi izgarojumi, kā rezultātā gāja bojā četri cilvēki, bet vēl trīs cietušie tika nogādāti slimnīcā.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informēja, ka bojāgājušie ir 1951., 1969. un 1989.gadā dzimuši vīrieši, kā arī 1976.gadā dzimusi sieviete. Viens no bojāgājušajiem ir saimniecības bijušais īpašnieks - 1951.gadā dzimušais Pēteris Maklers.

Negadījums notika kūtsmēslu-šķidrmēslu pārsūknēšanas vada avārijas dēļ. Kā pastāstīja Valsts vides dienesta Jelgavas reģionālās vides pārvaldes direktora vietniece Jolanta Ližus, avārijas rezultātā noplūda kūtsmēsli, kas nelielā apjomā izplūda arī piegulošajā teritorijā. Avārijā vainojams pārsūknēšanas vada pretvārsts. Ja pretvārsts tiktu salabots, nekādas noplūdes vidē vairs nebūtu iespējamas.

Vēlāk prokuratūra Makleram cēla apsūdzību pēc Krimināllikuma 146.panta otrās daļas - par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, ja tas izraisījis cilvēka nāvi vai smagus miesas bojājumus vairākiem cilvēkiem, par ko draud cietumsods līdz pieciem gadiem.

"Firmas.lv" dati liecina, ka saimniecībai "Makleri" 2019.gada 17.decembrī sākts reorganizācijas process.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (3)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijā kļūs vēsākas, jaunnedēļ iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Sabiedrība  Vārda brīvības ierobežojumi rada nelaimīgas sabiedrības

Svinot pasaules preses brīvības dienu, ko ik gadu atzīmē 3.maijā, eksperti aicina būt modriem un atcerēties, ka preses brīvībai ir būtiska loma iekļaujošas sabiedrības veidošanā un demokārtijas stiprināšanā.

Sabiedrība Atbalsta grozījumus par valsts valodas zināšanu arī citiem Krievijas pilsoņiem

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, ar kuriem valsts valodas zināšanu prasību plānots piemērot vēl papildu dažiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu.

Sabiedrība Maznodrošinātas mājsaimniecības azbestu saturošu šīferi var nodot bez maksas

Vides aizsardzības un reģionālā attīstības ministrijas (VARAM) kampaņas "Ļauj vecajam azbesta jumtam aizbraukt!" laikā trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības var nodot azbestu saturošu šīferi bez maksas, informē VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Lasiet arī

Veselība Latvijas Uroloģijas asociācija izteica svarīgu brīdinājumu vīriešiem (+VIDEO)

Patiesībā nevis vecajam kungam ir jāuztraucas par savu PSA, bet gan viņa dēlam un varbūt arī mazdēlam.

Pasaule Turcija paziņo par tirdzniecības apturēšanu ar Izraēlu

Turcija ceturtdien paziņoja, ka aptur visu tirdzniecību ar Izraēlu, līdz tā atļaus netraucētu palīdzības piegādi Gazas joslai, kur notiek Izraēlas ofensīva pret palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās".

Sports Latvijas hokejisti aizvada pirmo no divām pārbaudes spēlēm ar Norvēģijas izlasi

Latvijas vīriešu hokeja izlase šodien Rīgā aizvadīs pirmo no divām pārbaudes spēlēm ar Norvēģijas valstsvienību.

Ekonomika Nodokļu ieņēmumi pirmajā ceturksnī par 1,2% atpaliek no plānotā

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos trijos mēnešos iekasēti 3,325 miljardi eiro, kas ir par 40,7 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk, nekā plānots, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji.