Džilindžera cena? Iezīmējās Žagara interese: Dailes teātra ēkas pārbūve

Sabiedrība
08:47, 09.10.2019 1

Dailes teātra pārbūve par akustisko koncertzāli un jaunas teātra zāles piebūve būtu izcils risinājums - šādu viedokli LTV raidījumā “Viens pret vienu” pauda aktieris, uzņēmējs un politiķis Juris Žagars.

 

Viņš pastāstīja, ka ideja vienā ēkā apvienot gan koncertzāli, gan veidot jaunu, autonomu zāli teātra vajadzībām apspriesta jau pirms desmit gadiem. Tiesa, jau toreiz gan Dailes teātris neatbalstīja šo ideju.

Vēlāk, kad tika apspriesta iecere par jaunu koncertzāli, šī ideja atkal atjaunota. Tika pasūtītas arhitektu skices un aprēķināts, ka pārbūve izmaksātu 40-45 miljonus eiro.

“Lai Dailes teātris iegūst normālu, dramatiskam teātrim modernu zāli, kādā skatās visā pasaulē. Arī mazāku – attālums no pēdējās rindas līdz skatuvei. Pasaulē šādās zālēs dramatisko teātri nespēlē,” apgalvo Žagars.

Iecere arī izdiskutēta Dailes teātrī, sākotnēji nolemjot virzīt šo ideju, taču vēlāk atbalsts mainījies.

“Mēs satikāmies teātrī ar Vītolu un Džilindžeru, un viņš teica – mēs noraujam rokas bremzi šim projektam, no projekta atsakāmies, tas mums vairs nav interesants,” pastāstīja Žagars.

Džilindžers paskaidrojis, ka Dailes teātrim Lielā zāle ir vajadzīga, jo augot skatītāju pieprasījums pēc izklaidējošiem iestudējumiem, līdz ar to šīm vajadzībām esošā zāle esot teātra trumpis salīdzinājumā ar citiem teātriem.

Turklāt Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde norādījusi, ka Dailes teātra ēka ir vērienīgākā 20.gadsimta vidus kultūras būve un spilgts padomju modernisma arhitektūras piemērs, un tās pārbūve neesot pieļaujama. Žagars gan uzskata, ka daļēja pārbūve būtu iespējama.

“Ja būtu nosacījums, ka nedrīkst izmainīt fasādi, un tiktu rīkots arhitektu metu konkurss starptautiskā līmenī, lai ieliek koncertzāli un teātra zāli, būtu iespējami citi risinājumi,” viņš sacīja.

Viņš aizvien uzskata, ka ieguvumu no šādas pārbūves būtu ļoti daudz: “Tas būtu izcils risinājums Dailes teātra simtgadē, ja Dailes teātris atrastu veidu, kā atgriezties pie Dailes teātra dibinātāja Smiļģa projektētās skatuves un atgūtu šo skatuvi.”

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (1)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rosina ieviest papildu atbalstu pie daudzbērnu vecāku vecuma pensijas

Labklājības ministrija (LM) rosina ieviest papildu atbalstu pie daudzbērnu vecāku vecuma pensijas no valsts pamatbudžeta, paredz ministrijas izstrādātie priekšlikumi, kurus otrdien, 7.maijā, skatīs valdība.

Sabiedrība Ādažu novadā mainīs vai piešķirs adreses 37 objektiem Gaujas ciemā

Ādažu novadā mainīs vai piešķirs adreses 37 objektiem Gaujas ciemā, liecina informācija pašvaldības mājaslapā.

Sabiedrība Latvija atsaka patvērumu savulaik raķešu objektā dienējošam Krievijas pilsonim

Latvija atteikusi patvērumu savulaik slepenā raķešu karaspēka objektā dienējošam Krievijas pilsonim, kuram it kā draudot nosūtīšana karošanai uz Ukrainu.

Sabiedrība Rosina arī tiesnešiem prasīt pielaidi valsts noslēpumam

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) un Tieslietu ministrija (TM) rosina arī ar valsts drošību saistītu krimināllietu skatošiem tiesnešiem prasīt saņemt pielaidi valsts noslēpumam.

Lasiet arī

Ekonomika Šosezon ASV ultra luksusa klases kruīza laineris Rīgā viesosies 5 reizes (VIDEO)

Šogad būs sagaidāms lielāks skaits vācu tūristu, tostarp ģimenes ar bērniem.

Ekonomika Kāpēc uzņēmēji nedrīkst Grobiņā būvēt biznesa centru (+VIDEO)

"Mēs ilgus gadus maksājam nomas maksu par zemes gabalu".

Pasaule Izraēlas armija no Rafahas evakuē 100 000 cilvēku

Izraēlas armija pirmdien paziņoja, ka tā evakuē aptuveni 100 000 cilvēku no Rafahas austrumu daļas pirms gaidāmā uzbrukuma Gazas joslas dienvidu pilsētai.

Ekonomika Celtniecība Latvijā varētu ilgt 7 gadus, sacīja uzņēmējs (+VIDEO)

Galvenās problēmas ir darbaspēka pieejamība, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību lomas valsts attīstībā un administratīvais slogs.